„Zajlik
A lényeg

Mégsem veszi át a Mol a bezárt benzinkutakat

21/03/2022 13:34

| Szerző: Klubrádió

Bár a Mol jelentkezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására, hogy a bezárni kényszerülő kutak átmeneti üzemeltetését elvállalja, hétfőn arról számoltak be, egyelőre nem él a társaság a lehetőséggel.

Váratlan csavarnak jnevezi a 444 a Mol hétfői bejelentését, amely szerint mégsem veszi át a cég a hatósági benzinár miatt bezárt töltőállomásokat. 

"Jelenleg több kút működtetésére is felkérte a Mol-t a kormány, de a helyzetelemzést követően úgy látjuk: a felsorolt térségekben biztosított az üzemanyagellátás. Az érintett kutak 20 kilométeres körzetében egy vagy több üzemelő töltőállomás is található. Ez azt jelenti, hogy az érintett kutak átmeneti üzemeltetése nélkül is jut elég üzemanyag minden helyi lakos számára vagy MOL vagy akár versenytárs szolgáltatótól" – közölte a társaság.

Ezek szerint azonban az olajtársaság megteheti, hogy bár a kormány kijelöli az átvételre, annak mégsem tesz eleget. A Mol jogot szerez az üzemeltetésre, de az nem kötelező.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, azokat a benzinkutakat, amelyek 48 órára kénytelenek bezárni "ideiglenesen átveheti egy arra jelentkező cég". A kormány e felhívására a Mol jelentkezett.

"Természetesen ha olyan további helyszínek merülnek fel, ahol nem biztosítható az egyenletes és könnyen elérhető üzemanyagellátás, a Mol a jogszabály értelmében átmeneti időre átveszi az adott töltőállomások üzemeltetését. Stratégiai vállalatként ezt akkor is megtesszük, ha ez többletköltséget jelent a vállalat számára" - tett újabb ígéretet a társaság arra, hogy azért mégis átveszi majd a kutakat, ha nagyobb lenne a baj.

A Mol egyébként már november 17-én jelentkezett a kormány felhívására, miszerint szívesen átvennék a benzinkutakat, mert felelősek az ország ellátásbiztonságért. Az ITM sokáig nem kérte fel a céget az átvételekre, legutóbb azonban már igen, erre most meg a Mol jelzi, hogy mégsem veszik át, mert 20 kilométeres körzetben van másik kút.

 
Fotó: Olvasói fotó