„Zajlik
A lényeg

Megszavazta a parlament a veszélyhelyzetet, novemberig biztosan marad

8/06/2022 14:04

| Szerző: Klubrádió

Novemberig nem szükséges a parlament hozzájárulása a kormány döntéseihez, pusztán tájékoztatást kell nyújtania. Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot 116 igen, 43 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el szerdán az Országgyűlés. 

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől felhatalmazást arra, hogy a különleges jogrendi eszközökkel éljen. 

A törvényjavaslat elfogadásához kellett a 10. alkotmánymódosítás. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) emlékeztetett, 2020-ban Gulyás Gergely még azt ígérte, "hiába vádol minket a baloldal azzal, hogy a különleges jogrend örökké fog tartani, korábban ér véget, mint a legtöbb európai országban”. A jogvédő szervezet szerint azonban a kormány az újabb különleges jogrenddel és az újabb alaptörvény-módosítással ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat. A rendeleti kormányzás pedig még tovább csökkenti a parlament jelentőségét.

(24.hu, 444.hu)