„Zajlik
A lényeg

Megtartanák a végkielégítést, mégis jövedelmező lehet a politikából állami társaságokba átülni

10/06/2022 13:27

| Szerző: Klubrádió

Változtatásokat fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy törvényjavaslatban, amely a végkielégítésekkel foglalkozik. Törölni akarják azt a részt, amely megvonná a politikai felsővezetők jogát a végkielégítéshez, ha távozásuk után fél éven belül állami társaságban vállalnak munkát. Jövő héten szavazhat is róla a parlament.

A honvédelemmel, gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő törvényjavaslatról van szó – írja a hvg.hu –, az előterjesztést sürgős eljárásban tárgyalja a Ház, így arról várhatóan már a jövő héten szavaznak a képviselők.

Az eredeti előterjesztésből a javaslat értelmében törlik azt a kitételt, hogy ha egy politikai felsővezető, kormánytisztviselő, kormánymegbízott, közigazgatási államtitkár, a megbízatásának megszűnése után fél éven belül állami tulajdonú gazdasági társaságban vállal munkát, nem jogosult a végkielégítésre. Vagyis úgy tűnik, mégis megtartják a végkielégítést – olvasható a cikkben.

Korábban arról volt szó, hogy az eddig példátlan, 30-30 millió forintos végkielégítésre jogosult két távozó miniszter, Mager Andrea (nemzeti vagyon) és Süli János (Paks II.) csak akkor kaphatja meg ezt az összeget, ha a magánszektorban folytatja

A hvg.hu a törvényjavaslattal kapcsolatban hozzátette: a bizottság a javaslathoz olyan módosítást is elfogadott, amelynek értelmében az alapítványokhoz és egyesületekhez hasonlóan mentesül a telek- és építményadó alól az állami tulajdonú, az állami ingatlanok közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaság.

További változtatás, hogy előírják a védelmi beszerzésekkel és személyi állománnyal kapcsolatos adatok tízéves titkosítását.