„Zajlik
A lényeg

Mexikó beperelt egy csomó amerikai fegyvergyártót

5/08/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió

Mexikó állam keresetet nyújtott be a massachusettsi szövetségi bíróságon több amerikai fegyvergyártó ellen, mert vádjaik szerint azok "aktívan elősegíti fegyverei illegális kereskedelmét a drogkarteleknek és más bűnözőknek Mexikóban". Keresetükben többek közt a Smith & Wesson, a Century Arms, a Colt és a Ruger mellett az olasz Beretta, és a német Glock gyártókat is nevesítették, mert ezek fegyvereit foglalják le leggyakrabban a hatóságok - írja a 444.hu.

Bár a keresetnek nem sok esélye van egy amerikai bíróságona fegyvergyártókat ugyanis védi egy 2005-ös lőszövetségi törvény, amely alapján nem vonhatók felelősségre a fegyvereikkel kioltott életekért, de Bonnie Klapper volt szövetségi ügyész szerint a per az eredményétől függetlenül "briliáns ötlet", mert még ha nem is sikerülne kártérítésre kötelezni a fegyvergyártókat, a közvélemény figyelmét rá lehet terelni az amerikai szabályozás hiányosságaira.

"Fegyvereink szemétdombjaként tekintünk Mexikóra, hogy aztán lépten-nyomon elítéljük azt a fegyveres erőszakot, ami onnan visszaszivárog az Egyesült Államokba" - mondta a volt szövetségi ügyész.