„Zajlik
A lényeg

MSZP elnökhelyettese: Szűken, de győzni fogunk

3/04/2022 20:24

| Szerző: Klubrádió

Abszolút bízik az ellenzéki szövetség győzelmében Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese. Párttársa, Ujhelyi István szerint, ha  ma nem nyer az ellenzék, akkor az ország súlyos válságba kerül az Európai Uniós pénzek befagyasztása, a jogállamisági büntetőintézkedések elindítása miatt.

Este nyolc óra körül, még a választási eredmények közlésének megkezdése előtt, Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese a Klubrádiónak azt nyilatkozta, abszolút bízik az ellenzéki szövetség győzelmében, szerinte ha szűken is, de az Egységben Magyarországért megnyeri a 2022-es országgyűlési választást a Fidesz-KDNP-vel szemben.

Ő, mint elmondta, reggel 9-kor szavazott a lakóhelyén, Edelényben, és azt tapasztalta, hogy „vastagon” megy a fideszes szavazatvásárlás a kistelepüléseken, ennek ellenére bizakodó, mert szerinte nem lehet belelátni az emberek fejébe, és neki nagyon sok olyan ismerőse van, aki hithű fideszes volt, most mégis azt mondta, az ellenzékre szavaz.

Ha mégis vesztene az ellenzéki szövetség, az azt alkotó pártok akkor is együttmaradnak, és kemény ellenzéke lesznek Orbánnak. Ráadásul, valószínű, ez nem sokáig tartana, mert a Fidesz bele fog bukni a válásgkezelésbe, a valós ellenséggel, például az inflációval, és elfogy a pénzük, hogy etessék a sok NER-oligarchát. Legfeljebb másfél évet ad a következő Orbán-kormánynak, ha most nyerne a Fidesz.

2022. április 03. A lényeg-részlet/ Interjú, Komjáthi Imre - 2022.04.03.
02:45
00:00


Hozzátette, az ellenzék egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudja eljuttatni az üzeneteit az emberekhez, ezért kormányváltás esetén az első dolguk lesz, hogy normális közmédiát csinálnak, azért hogy eltörrölják az Orbánék által létrehozott alternatív valóságot. „Kihozzuk az embereket a mátrixból” – fogalmazott.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a Klubrádiónak azt mondta, csoda, hogy az ellenzék eljutott odáig, hogy a két tábor fej-fej mellett halad. Az politikus szerint ilyen antidemokratikus körülmények között még soha egyetlen pártnak sem kellett az Európai Unióban  a kormányzó erővel megküzdeni.  Hozzátette, ha ma nem nyer az ellenzék, akkor az ország súlyos válságba kerül az Európai Uniós pénzek befagyasztása, a jogállamisági büntetőintézkedések elindítása miatt.

 
Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő 2022. április 3-án az Egységben Magyarország választási eredményváróján Fotó: Klubrádió
 

2022. április 03. A lényeg-részlet / Interjú, Ujhelyi István - 2022.04.03.
02:51
00:00

Rónai Sándor, a Demokratikus koalíció EP-képviselője szerint az ellenzék reméli, hogy amit ma még ellenzéki koalícióként emlegetünk, az az április 3-i választás napját követően, hétfőn kormánykoalícióként dolgozhat Magyarországért. Rónai a Klubrádiónak azt mondta, hogy a DK kormányváltás esetén azért fog dolgozni, hogy Magyarország újra európai legyen. A politikus reméli, hogy Magyarországnak demokrata, európai kormánya lesz. 

Lehet, hogy az ellenzéki szövetségnek és a Fidesznek sem lesz többsége az új parlamentben, nagyon érdekes konstrukciók is előállhatnak még az idei választás után – mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért tagja, Újbuda (Budapest XI. kerület) kultúráért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere. A politikus abban biztos, hogy a Fidesznek nem lesz ismét kétharmados törvényhozási többsége, de szerint ezen túl bármit állítani a jövőről, egyelőre csak madárjóslás lenne.

A Medián utolsó választás előtti reprezentatív közvélemény-kutatása továbbra is Fideszes győzelmet jelez előre. Eszerint 121-77 lesz mandátumok aránya a kormányoldal és az ellenzéki összefogás között, valamint egy a német nemzetiségi mandátumot is kiosztanak. Az RTL Klub esti Híradójában közöltek szerint választani tudók aránya 49-41 százalék a Fidesz javára, az előző felméréshez képest szűkült az olló. A Medián továbbra is azt méri, hogy a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt nem kerül be a törvényhozásba.  Itt a DK 21, a Jobbik 16, a Momentum 15, az MSZP 12, a Párbeszédé 8 mandátummal számolhat, az LMP 5 mandátumot kap a felmérés alapján 

Fél órával az urnák zárás előtt 67.8 százalékos részvétel volt a parlamenti választáson, ami nagyjából fél százalékkal marad el  a négy évvel ezelőtti adattól. Budapesten a szavazásra jogosultak 72.35 százaléka adta le a voksát, itt 0.4 százalék az elmaradás a 2018-as részvételhez képest. A megyék közül jól teljesített Vas megye csaknem 72.5 százalékkal, míg Borsodban  62 százalék volt a részvételi arány este fél 7 -ig.