„Zajlik
A lényeg

Navalnijnek propagandafilmeket vetítenek

26/08/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió

Az orosz ellenzéki politikusnak naponta öt alkalommal kell propagandafilmeket néznie a börtönben. Letartóztatása óta először adhatott interjút, mióta mérgezése után hazatérve letartóztatták és bebörtönözték.

A New York Timesnek adott interjújában beszélt Alekszej Navalnij börtönben töltött mindennapjairól. Az orosz ellenzéki politikus először adhatott interjút év eleji bebörtönzése óta.

"A Nagy Honvédő Háborúról nézünk filmeket" – mondta Navalnij, utalva a második világháborúra, hozzátéve, hogy amikor nem régi háborús propagandát nézetnek velük, akkor azt kell nézniük, hogy "negyven évvel ezelőtt a sportolóink legyőzték az amerikaiakat vagy a kanadaiakat".

Úgy fogalmazott, ennek köszönhetően értette meg igazán „a Putyin-rezsim ideológiájának lényegét, hogy a jelent és a jövőt a múlttal helyettesítik. A valóban hősies múlttal, a megszépített múlttal vagy a teljesen kitalált múlttal. Ezeknek folyamatos reflektorfényben kell lenniük, hogy kiszorítsák a jövővel kapcsolatos gondolatokat és a jelennel kapcsolatos kérdéseket.” Azt mondta, „a nap 24 órájában maximális ellenőrzés alatt” áll, rabtársai nem támadták meg és nem fenyegették, de becslése szerint a bebörtönzött rabok egyharmada olyan „aktivista”, aki az igazgatónak jelent – írja a 444.

"A Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség" – mondta, hozzátéve, hogy szerinte "előbb-utóbb korrigálják ezt a hibát és Oroszország vissza fog térni az európai, demokratikus kormányzáshoz".

Alekszej Navalnij
 
Alekszej Navalnij