„Zajlik
A lényeg

Nem engedik ledózerolni a Szalamandra-völgyet

16/12/2021 17:18

| Szerző: Klubrádió

Eddig nem volt védett, de senkinek nem is jutott eszébe beépíttetni a Pesthidegkút budaligeti részének szélén fekvő területet. 

Őrsi Gergely, a II. kerület 2019 decemberében még új, szocialista polgármesterként közölte, hogy az MNV építési telekként hirdette a völgy alsó részén lévő telkeket, amiket azóta el is adott. A völgyben természetvédelmi kalkulációk szerint körülbelül 1800 védett foltos szalamandra él. Őrsi akkor azt akarta elérni, hogy a völgy kapjon védettséget, akár Natura 2000-est, amit Karácsony Gergely főpolgármester is támogatott. A helyiek petíciót is indítottak ezért, közel 3500-an írták alá – írja a 24.hu.

A korábban a Budai-hegységben kihaltnak ismert, de a Pilisben még előforduló szalamandrák példányait 2008-ban látták újra e völgyben – írja a portál – a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség fel is mérte a helyzetet a Mérce korábbi cikke szerint. Egy tanulmányban arról írtak a szerzők, hogy ha beépülne a különleges mikroklímájú völgy alsó fertálya, az hosszabb távon a szalamandraállomány végéhez vezetne. Sokan már akkor változtatási tilalomért kampányoltak, sőt a völgy Szalamandra-völggyé való átnevezése is ekkor került elő először. Adalék, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél a 2019-es év kétéltűje épp a szalamandra lett.

Karácsony Gergely december 5-én azt közölte, a Fővárosi Közgyűlés dönthet arról, hogy természetvédelmi területté váljon-e a völgy. A közgyűlés pedig szerdán határozott is erről, a döntés 2022. január 1-én lép hatályba.

Az Átlátszó szerdai cikkében arról írt, az egyik érintett, 2800 négyzetméteres terület a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapé, aminek alapkezelője a leggazdagabb magyarok tízes listáján szereplő Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek-Investments Alapkezelő Zrt.