„Zajlik
A lényeg

Németországban válságcsoport vizsgálja a földgázhelyzetet

30/03/2022 10:20

| Szerző: Klubrádió

Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét, írja az MTI. Az intézkedés szerinte elővigyázatosság, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az Ukrajna ellen támadó háborút folytató orosz vezetés a földgázszállítások elszámolásáról, indokolta Robert Habeck, a német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben.

A Tesla európai gyárának megnyitása
 
A Tesla európai gyárának megnyitása
 
Grünheide, 2022. március 22. Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter Grünheidében 2022. március 22-én. MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt
Fotó: Christian Marquardt
 

 

Ez a szint a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabb mértékű. Gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy válságstábot állítanak fel, amely folyamatosan szemmel tartja és értékeli a földgázellátási helyzetet, és szükség esetén további lépéseket javasol. Ezt a tevékenységet az MTI szerint már hetek óta folytatják.

Mindez válasz arra is, hogy csütörtökön fogják ismertetni Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét. A nyugatiak szerint Oroszország szerződésszegést követ el, ha a szállítási szerződésekben rögzített feltételekkel szemben rubelben követeli a földgáz ellenértékét.

"Ez elfogadhatatlan, és a háborús konfliktust tovább súlyosbító lépés volna" - mondta Robert Habeck. A miniszter azt mondta, hogy egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban, nincsenek "szűk ellátási keresztmetszetek", de "fokozni kell az elővigyázatossági intézkedéseket, hogy felkészüljünk az orosz részről kiinduló eszkaláció esetére".

Németországnak az orosz kitermelésű földgáz részarányát az importban alig néhány hét alatt sikerült 55 százalékról 40 százalékra szorítani, folyamatos a szállítás cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó franciaországi, belgiumi és hollandiai terminálokról. Ez nem lett volna megvalósítható európai szolidaritás nélkül - mondta.

A németországi gáztározók töltöttsége az utóbbi hetekben emelkedett, így 25 százalékos.

A miniszter arra kérte a vállalatokat és a lakossági fogyasztókat, hogy bánjanak takarékosan a földgázzal. Minden egyes megspórolt kilowatt energia hozzájárul az Ukrajna elleni invázió miatt kialakult helyzet kezeléséhez, a magas árak máris csökkentették a keresletet.