„Zajlik
A lényeg

Október 31.: Őszirózsás forradalom, A Reformáció emléknapja, Halloween és Samhain

31/10/2021 00:11

| Szerző: Klubrádió

Ma van az Őszirózsás forradalom, A Reformáció emléknapja, Halloween és Samhain.

Őszirózsás forradalom

Ezen az ünnepnapon az 1918. október 31-i magyarországi polgári demokratikus forradalomról emlékezünk meg. A forradalom résztvevőit az ünneplő tömeg őszirózsával halmozta el, így sapkarózsa helyett is őszirózsát tűztek ki.

A Reformáció emléknapja

A hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom oldalára a bűnbocsátó levelek árusítását ellenző 95 tételét. A legtöbb protestáns egyházban Magyarországon is ünneplik ezt a jeles dátumot.

Halloween

A Halloween ősi kelta népszokásokon alapuló ünnep, amelyet az ír kivándorlók honosítottak meg Észak-Amerikában. Az ünnep a kelta Samhain és más római kori ünnepek autentikus keveréke, számos modern hagyománnyal kísérve. Halloweenkor szokás a jelmezbe öltözés, a töklámpás faragás és a bolondos kéregetés.

Samhain

Samhain az ősi kelta népek és az újpogány vallások fontos ünnepe. A spirituális esemény október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1. hajnalig tart. A hagyomány szerint ezen az éjszakán felborul a világ rendje, megszűnik az evilág és a túlvilág közti határvonal, így a halottak és a természetfeletti lények szabadon járnak.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)