„Zajlik
A lényeg

Oltási regisztráció: nem voltak alaptalanok a félelmek, a kormány egyéb célokra használja a regisztrálók e-mail-címeit

11/01/2022 17:36

| Szerző: Klubrádió

Korábban az oltási regisztrációval kapcsolatban felmerült aggályokat sikerült ugyan elhárítani, a kormányt ez nem tartotta vissza, hogy a járvánnyal nem feltétlenül kapcsolatos információkkal szórja meg a regisztrálók e-mailcímeit.

Bár a koronavírus-járvány az omikronnak köszönhetően még 2022 januárjában is javában tart Magyarországon, egy helyről már biztosan sikerült kiszorítani: a tájékoztató emailekből, amelyeket azoknak küld ki a kormány, akik a vakcinaregisztrációs oldalon adták meg az emailcímüket, kifejezetten azért, hogy járványügyben kapjanak információt – írja a Telex.

A cikk írója saját tapasztalatairól számolt be:

Kedd reggel a privát emailcímére levelet kapott a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, de olvasói jelzések alapján már néhány nappal ezelőtt elkezdték tömegesen kiküldeni a "Tudja, melyek a legfontosabb változások 2022-ben?" tárgyú emailt azoknak a magyar állampolgároknak, akiknek a központ rendelkezik az emailcímével és a kapcsolattartásra adott felhatalmazásával. A levélben az alábbi témakörökről lehet olvasni:

  • béremelések több ágazatban,
  • adócsökkentések,
  • a 13. havi nyugdíj visszahozása és nyugdíjemelés,
  • jövedelemadó-mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • családi adó-visszatérítés és más családi támogatások,
  • állami támogatású napelem-telepítési program.

A tételes felsorolás után kettő darab mondatban utal a levél az oltásokra, illetve egyáltalán a járványra: „2022-ben is azért dolgozunk, hogy az oltási programmal visszaszorítsuk a járványt, és eközben működjön és tovább erősödjön az ország. Az a célunk, hogy ezt az erősödést minden magyar ember érezze a saját életében.” Ez azért figyelemre méltó, mert az emailt olyanok is megkapták, akik a címüket és a hozzájárulást az oltási regisztrációkor adták meg, feltehetően abban a hiszemben, hogy csak az oltásról és járványügyi fejleményekről kapnak majd hivatalos tájékoztatást.

Korábban pontosan emiatt is fogalmazták meg sokan aggályaikat a regisztrációhoz kötött oltásokkal kapcsolatban. Akkor a kormány azt ígérte, hogy nem használják fel a megadott adatokat egyéb célokra.