„Zajlik
A lényeg

Orbán, a művész - Pár éve megmosolyogta, hogy az anya nő, az apa férfi

3/03/2022 09:50

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök gyakorlatilag menekül minden olyan szituációból, amelyben nem az ő keretei szerint kell viselkednie, válaszolnia, ezért sem ad interjút független újságnak sem évek óta, és még a saját kormánya által tartott lapokkal is érezteti, mennyire tartja őket, hiszen náluk sem gyakran szólal meg, ha igen, akkor az összes lap ugyanazzal a képpel, címmel adja le, kizárólag a Kossuth rádióban szokott rendszeresen beszélni, anélkül, hogy váratlan kérdésre kellene számítania. Most is kilépett a komfort zónából, de csak a Mandinerig ment (illetve a mandinereseket hívta meg magához), amelynek interjút adott a háború kitörése óta először.

Hogy mennyire komoly interjúra kell felkészülnünk, azt rögtön az ajánlóból megtudjuk, amiben természetesen önmagát és kormányát fényezi, ekképpen: Ha válságkezelésből járna diploma, nekünk, magyaroknak már lenne négy-öt.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Rögtön az első kérdésben levezeti, hogy a háborút nem Putyin kezdte, hanem "nagy geopolitikai szereplők kereszttüzében vagyunk, a NATO folyamatosan bővült kelet felé, és Oroszországnak ez egyre kevésbé tetszett". 

A gondolat végén Orbán kijelentette, Magyarországnak világossá kell tenni, hogy a háborút semmilyen cél érdekében nem lehet elfogadni, és aki ezt az utat választja, azt Magyarország egyértelműen elítéli.

A Putyinról alkotott véleménye: Amiről eddig megállapodtam vele, azt mindig betartotta, és mi is így voltunk ezzel. Kiegyensúlyozott, korrekt kapcsolatrendszer volt a magyar–orosz kapcsolat egészen a legutóbbi időkig.

"Most az uniós egység a legfontosabb. Ami a háború utáni kétoldalú kapcsolatokat illeti, egy biztos, Oroszország a háború után is létezni fog. Magyarországnak és az Európai Uniónak pedig a háborút követően is lesznek érdekei. Semmilyen érv nem szól amellett, hogy megszakítsuk az oroszokkal az energetikai együttműködésünket."

"Ha nincs Paks, akkor még több orosz gázt és még drágábban kell vásárolni. Ha felszámolnánk az oroszokkal való energetikai együttműködést, akkor egyetlen hónap alatt háromszorosára nőne az összes magyar család rezsiköltsége."

A kampánnyal kapcsolatban kifejti, hogy neki van rutinja, bezzeg az ellenzéknek nincs: Az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet.

Már már művészként beszél magáról, hogy mennyire tud Amerika és Kína között lavírozni.

Merkelről: Ahhoz képest, amit mi szerettünk volna, nem volt túlságosan szívderítő, de ahhoz képest, ami most következhet az új, baloldali német kormánnyal, még egész jó lehet a mérlege.

Arról is beszélt, hogy ha valaki neki azt mondja pár éve, hogy az alaptörvénybe bele kell írni, hogy az anya nő, az apa férfi, állítása szerint megmosolyogta volna, hiszen "az alkotmány nem arra való, hogy biológiai evidenciákat írjunk bele – mondtam volna. Most pedig én vagyok az, aki ezt kezdeményezte. Láthatjuk, milyen gyorsan változhatnak a stabilnak hitt társadalmi nézetek is, ha szervezett akciókat indítanak politikai és gazdasági szereplők. Ha nem foglalkozunk időben ezekkel a témákkal, akkor mire fölébredünk, úgy járunk, mint a liberális demokráciával, ki leszünk cselezve."

Arról, hogy mekkora a korrupció, hogy milyen a viszonya a hatvanpusztai majorsághoz, hogy miért nem vitatkozik, egy kérdést sem kapott.