„Zajlik
A lényeg

Orbán szerint nem lesznek a gázra és olajra szankciók Oroszország ellen

11/03/2022 07:05

| Szerző: Klubrádió

Az uniós állam- és kormányfők rendkívüli, kétnapos csúcstalálkozóján arról született döntés, hogy nem vezetnek be szankciót az olajra és a gázra, erről Orbán Viktor tájékoztatott hajnalban, a kormányfő Versailles-ból jelentkezett be, és azt mondta, így Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva van. A nemzetközi sajtóban ennek a megállapodásnak ugyanakkor egyelőre nem találtuk nyomát. Arról írnak, hogy a tárgyalások során megegyeztek, hogy Európa fokozatosan függetlenedik az orosz fosszilis energiaforrásoktól, de a szankciókkal kapcsolatban nagyon eltérők az álláspontok.

Ukrajnai háború - Orbán Viktor az uniós állam- és kormány
 
Ukrajnai háború - Orbán Viktor az uniós állam- és kormány
 
Versailles, 2022. március 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Versailles-ban, az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján, amelyen az orosz-ukrán háborúról és következményeiről tárgyalnak Versailles-ban 2022. március 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Az orosz-ukrán háborús helyzet több mint drámai, mondta Orbán.

Az uniós csúcson felszólalt a francia államfő és a német kancellár, akik előzőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaltak. Nekik köszönetet mondtak, amiért megpróbálnak mindent megtenni a béke helyreállításááért. Orbán Viktor szerint nem zárható ki, hogy az összecsapások el fognak húzódni, úgy döntöttek, Európa is bekapcsolódik a tűzszüneti tárgyalásokba.

Az Európai Unió Ismét felszólította Oroszországot, hogy hagyja abba a katonai műveleteket Ukrajnában, vonja ki onnan erőit és katonai felszerelését, és tartsa tiszteletben az ország függetlenségét és területi egységét. Továbbra is humanitárius, egészségügyi és pénzügyi támogatást nyújt az Ukrajnából menekülőknek és az őket fogadó országoknak. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a franciaországi Versailles-ban péntek hajnalban kiadott nyilatkozatukban megerősítették, hogy az unió védelmet nyújt minden háborús menekültnek.

A nyilatkozatban az EU arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi humanitárius szabályokhoz, azaz biztosítson biztonságos kijutást az országot elhagyni kívánó civileknek, és tegye lehetővé, hogy a humanitárius segítség akadálytalanul eljusson az áldozatokhoz és az Ukrajnán belül menedéket keresőkhöz is, írja az MTI.

Megerősítették, hogy növelik a nyomást Oroszországra és Fehéroroszországra, így készek újabb szankciók bevezetésére.  Ami Ukrajna EU-csatlakozását illeti, a nyilatkozatban megerősítették, hogy az ország "az európai családhoz tartozik", ígéretet tettek a kapcsolatok és a partneri viszony még szorosabbá tételére, míg a február végén beadott hivatalos csatlakozási kérelemről annyit jegyeztek meg, hogy várják az Európai Bizottság jelentését róla, ahogyan azt az uniós szerződések előírják.