„Zajlik
A lényeg

Sportra és az egyházakra bőkezűen költött a kormány a pandémia alatt

13/10/2021 08:32

| Szerző: Klubrádió

A költségvetésben minden előirányzatot fel kell címkézni, hogy milyen funkcióra szánják. Például egy stadionépítés sporttal és szabadidővel kapcsolatos kiadás, egy kórháznak adott forrás egészségüggyel kapcsolatos kiadás, írja a Hvg.hu, amely a zárszámadást megnézve írta meg, hogy mire költött a kormány 2020-ban.

Az egyéb kategória vitte a prímet (ebben van a válságkezelés), de értelmezhető módon a második legnagyobb növekedés az egészségüggyel kapcsolatos kiadásoknál tapasztalható: ezer milliárddal többet költöttek mint a terv volt.

A lap szerint minden 100 forint kiadásból 2 sportra, 1 pedig vallásra ment. Ezek a harmadik helyre kerültek: a szórakoztató, kulturális, vallási tevékenységek és szolgáltatások nevű funkcionális főcsoport kiadási összege másfélszeresére nőtt, összegszerűen a tervezett 1,1 ezer milliárd helyett 1,7 ezer milliárdot költött az állam, írja a lap.

"Az egyházakon nem spórolt az állam, a tervezett 73 milliárd helyett 229 milliárd jutott hitéleti tevékenységekre, vagyis a tervezett összeg háromszorosa. Sportra 292 milliárd helyett 528 milliárd ment, vagyis a tervezett összeg közel duplája".

A társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokhoz tartoznak a nyugdíjak, a munkanélküli segély, a táppénz, egyéb szociális juttatások: ez a csoport "vékonyabb lett a többihez képest", bár nominálisan ez is nőtt.

A járvány elleni védekezés ezermilliárdos keretéből a kormány nem nyilvános, egyedi döntések alapján csoportosított ki pénzeket – és a zárszámadásból sem derül ki, pontosan milyen célokra, írja a lap. Dobrev erre azt válaszolta, ha zsarolásról tud, tegyen feljelentést, mert az bűncselekmény.