„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: Magyarország felett is átrepült a Zágrábnál lezuhant drón

11/03/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

"A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében" – közölte Szijjártó Péter a Zágráb környékén, hajnalban lezuhant robotrepülő ügyéről. 

Csütörtök éjjel katonai felderítő drón zuhant le a horvát főváros, Zágráb közelében. A The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 Sztrizs felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. Információik szerint jelenleg egyedül Ukrajna használ ilyen robotrepülőket.

Ezzel együtt Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji List kérdésére határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant gép az ukrán erőkhöz tartozott volna.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. A horvát kormány vizsgálatot indított az ügyben; Szijjártó Péter közlése szerint Magyarország szorosan együttműködik a horvátokkal és más NATO-szövetségesekkel is.

(forrás: Telex, 444, Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)