„Zajlik
A lényeg

Szlovák nyomásra Orbánék leállítják a határon túli földvásárlásokat

12/10/2021 14:19

| Szerző: Klubrádió

A múlt héten belpolitikai botrányt okozott Szlovákiában, hogy a magyar kormány egy 143 milliárdos tőkelalappal vett termőföldeket a környező országokban, például Szlovákiában. Végül a szlovák fél kérésére a magyar kormány megígérte, hogy visszavonja a tőkelap létrehozásáról szóló határozatot – írja a 444.

A cikkben felidézik, hogy Orbán Viktor még a nyár közepén írta alá azt a kormányrendeletet, amely szerint szeptember végéig létre kell hozni a Termőföld Magántőkealapot, aminek a célja, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban. Ezzel teremtenék meg „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”A tőkealapba rengeteg pénzt tolt volna a magyar állam.

Az alapkezelőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter választhatta volna ki, akin keresztül 400 millió euró (143,8 milliárd forint) keretösszeggel alakulhatott volna meg Termőföld Magántőkealap. Ennek a pénznek a 70 százalékát, azaz 280 millió eurót (mintegy 100 milliárd forintot) a magyar állam biztosítja a költségvetésből.

A tőkelalap alapítói határozatát az állami tulajdonú Eximbank adta volna ki. Az állami banknak egyébként több tőkealapja is van, és előfordult már, hogy Rogán Antal ismerősei lettek az alapkezelők – teszi hozzá a 444.

Azóta a 143 milliárdos tőkealap körül nagy volt a titkolózás, informálisan annyit derített ki a portál, hogy a választásokig inkább kerülik a ilyen kényes témákat.

Viszont a múlt héten Szlovákiában a kormányoldal és az ellenzék is tiltakozni kezdett az ellen, hogy a magyar kormány jelentős mennyiségű szlovákiai termőföldet vegyen. Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, a külügyminisztérium törvénnyel akadályozta volna meg a felvásárlást. Robert Fico volt miniszterelnök pénteken már arról beszélt, hogy „Orbán úgy viselkedik, mint az a ragadozó, amely kiszimatolt egy öreg és sánta őzet”. Érdekesség viszont, hogy a korábban magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS, ez volt a hírhedt Ján Slota pártja is) vezetője, Andrej Danko kiállt Orbán Viktor mellett, mert szerinte „nyugati ellenségek” támadják Magyarországot és Szlovákiát is.

Amikor a múlt héten Szijjártó Péter Pozsonyba utazott, Ivan Korčok szlovák külügyminiszter fel is hozta a 400 millió eurós befektetési alap ügyét, amelyen keresztül a magyar állam földeket venne a környező országokban. Az Új Szó beszámolója szerint a szlovák külügyminiszter azt nehezményezte, hogy a magyar kormányzat szándékáról nem diplomáciai úton, hanem a sajtóból értesült.

Kedden a szlovák külügyminiszter pedig már arról beszélt, hogy magyar kormány mégsem hozza létre azt a 400 millió eurós befektetési alapot, amivel a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni.

„A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott engem, hogy a Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt” – közölte Ivan Korčok, aki szerint mindez a szlovák fél erre vonatkozó kérésére történt. A témáról hétfőn tárgyalt Eduard Heger szlovák miniszterelnök Orbán Viktorral. Ezután Orbán levelet küldött Eduard Hegernek, amiben értesítette őt a döntésről.