„Zajlik
A lényeg

Tiborcz már százmilliárdos

29/03/2022 17:01

| Szerző: Klubrádió

Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő veje a Gránit bank megszerzésével belépett a leggazdagabbak klubjába. A Válasz Online szerint a frissen szerzett alapkezelője már 460 milliárd forintnyi befektetést menedzsel.

Erről a lap azt írja, hogy nem mind az ő vagyona, de az biztos, hogy a százmilliárdosok ligájába tartozik, és "magánérdekeltségei mostanra 77 milliárdra rúgó adósságállományt görgetnek, Tiborcz mégis szüntelenül megy előre (nem hátra) – mintha tudná, hogy kiapadhatatlan „malacperselyek” segítik majd a hitelei törlesztését".

 
Tiborcz István, Mészáros Lőrinc
 
A 444.hu olvasója 2018 május 15-én, kedden délelőtt fotózta le, amint Mészáros Lőrinc és Tiborcz István a Mom Park egyik étterme, a Leroy Bistro előtt beszélgetett.
 

 

Bár "Tiborcz saját érdekeltségeit 76,8 milliárd forintnyi banki adósság terheli – a nem az ő vagy a BDPST nevén lévő, de hozzá mégis nagyon-nagyon közel álló cégek kölcsöneit pedig 55,56 milliárdra" kalkulálta a lap az általuk elérhető dokumentumok alapján. Ennek a kölcsönnek a háromnegyedét a Mészáros Lőrinc formálódó bankholdingját alkotó MKB–Takarék–Budapest Bank-trió biztosította. A maradékot pedig a Tiborcz István által most megvett Gránit Bank, valamint az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank.

Az adósság azonban nem aggasztja a kormányfő vejét, és egyre többet vásárol. A lap azt írja erről, hogy "a Tiborcz-féle futó óriásfejlesztések (Hotel Dorothea és Adria-palota a pesti belvárosban, más hazai és külföldi szállodafelújítások és egy svábhegyi szabadidős komplexum kialakítása) viszont emésztik a forrásokat, ráadásul az üzletember nagyságrendekkel több érdekeltséget vesz, mint amennyit a likviditása érdekében elad. A számokból nemigen következhet más, csak az, hogy a Mészáros-kitettség Tiborcz számára édes terhet jelent, és valahol kell lennie valakinek, aki valamikor ezt az egész lufit stabilizálja." 

A 24.hu szerint például megvette a turai kastély mellett a falu focipályáját az önkormányzattól, amiért a cége 47 millió forintot fizetett, de a falunak nem ebből kell újat építenie, mivel ahhoz állami támogatást kapott.

Az is friss hír, hogy a csődbe ment orosz Sberbanknál volt projektek számlái bizonytalanná váltak, de néhány nagy összegű tokaji és balatoni beruházást a Tiborcz-féle Gránit Bankhoz vezettek át.