„Zajlik
A lényeg

Több mint 4 milliós nyugdíjat kaphat Áder

23/08/2021 07:26

| Szerző: Klubrádió

Áder János az első lesz eddigi államfők közül, aki nem éri el a nyugdíjkorhatárt mandátuma lejártakor. A törvény szerint azonban jár neki ugyanaz az juttatás, mint a mindenkori hivatalban lévő köztársasági elnöknek.

Mindent egybe véve nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk cikke alapján a Telex.

A portál tételesen felsorolta a politikusnak járó juttatásokat. 

Egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körül összegről a házelnököt megillető tiszteletdíjat 3,6 millió forintra.

Az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, körülbelül 430 ezer forint jár majd neki havonta. Ezt azonban csak 2022-től kapja Áder, mert akkor éri el a 63 éves kort, ami az uniós szabályok szerint a nyugdíjkorhatár.

Áder második mandátuma 2022 májusában jár le, a Telex szerint várhatóan Trócsányi László jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölhetik a kormánypártok utódául. Korábban Kövér László házelnök neve is felmerült lehetséges jelöltként.

Augusztus 20. - Állami kitüntetések átadása a Parlamentben
 
Áder János állami kitüntetések Fotó:
MTI/Illyés Tibor