„Zajlik
A lényeg

Több ukrán városban szóltak a légvédelmi szirénák szombat reggel

12/03/2022 07:56

| Szerző: Klubrádió

Éjszaka megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben. A legfrissebb jelentések szerint nemcsak a fővárosban, sok más ukrán városban is légiriadó volt szombat reggel.

Több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák szombat reggel.

Éjjel fél 3 körül megszólaltak a légvédelmi szirénák a fővárosban és a tőle nyugatra fekvő Zsitomirban. A legfrissebb jelentések szerint nemcsak a fővárosban, sok más ukrán városban is légiriadó volt szombat reggel, így a nyugati Lvivben (Lemberg), Odesszában, Harkivban és Szumiban is. Műholdfelvételek alapján az amerikai hírszerzés már előző nap arról számolt be, hogy a Kijev környékére vezényelt orosz erőket átcsoportosították, és szétszóródott a térségben veszteglő, 64 kilométer hosszú katonai konvoj, ami egy készülő támadásra utalhat.

Több humanitárius folyosó megnyitásáról állapodtak meg Szumi városában, így ha minden a tervek szerint halad, akkor a lakosok evakuálása reggel 9 óra körül megkezdődik.

Ukrajnai háborúHarkiv, 2022. március 11. Az ukrán területvédelmi erők tagjai fegyverekkel gyakorlatoznak Harkivban 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszky
 


Hétfőn NATO-hadgyakorlat kezdődik Norvégiában.


A NATO hétfőn csapatokat küld Norvégiába, ahol hadgyakorlatot tartanak majd – írja a BBC. 27 nemzet mintegy 30 000 katonája, 200 repülőgépe és 50 hajója vesz részt az idei év legnagyobb NATO-hadgyakorlatán, melyet az orosz határtól csupán párszáz kilométerre tartanak. Az eseményt egyébként már korábban leszervezték, nem a háború kitörése miatt gyűlnek össze a katonák.


Moszkva modern katonai felszereléseket szállít Fehéroroszországba.

Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pénteken megállapodott abban, hogy Moszkva már a közeljövőben a legkorszerűbb katonai felszerelésekkel látja el Fehéroroszországot – jelentette a fehérorosz állami hírügynökség, a Belta péntek este. 


Zelenszkij: orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét. Beszédében üzent az orosz katonáik szüleinek is.

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét – jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is. Ukrajnában rövid videófelvételeket is bemutattak, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó. Zelenszkij friss videóüzenetében kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök szerint Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy pénteken négy ukrán városból 7144 embert tudtak kimenekíteni humanitárius folyosókon keresztül. Ismét azzal vádolta Moszkvát, hogy több városból, így a tengerparti Mariupolból megakadályozta a civilek távozását. Az előző két napon Kijev az említettnél jóval szélesebb körű, több tízezres nagyságrendű evakuálásról számolt be.

Az ukrán elnök a videóban külön felhívást intézett az Ukrajnát támadó orosz katonák édesanyjához. Arra kérte őket, ne engedjék, hogy fiaikat külföldi bevetésre küldjék, vegyék elejét, hogy elessenek vagy fogságba kerüljenek.

Pénteken telefonbeszélgetést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel – írja a 24.hu.