„Zajlik
A lényeg

Továbbra is 100 dollár felett a Brent ára

7/06/2022 13:32

| Szerző: Klubrádió

Az olajembargóról szóló uniós döntés 124 dollárra emelte az amerikai olaj árát, és a helyzet csak azután csillapodott valamelyest, amikor az OPEC tagállamai – Biden amerikai elnök kérésének engedve – vállalták az olajkitermelés fokozását.

Putyin Ukrajna elleni háborúja vitte fel igazán az olaj árát, csökkenésre csak akkor lehetne számítani, ha az véget érne. Márpedig Anthony Blinken amerikai külügyminiszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a háború Ukrajnában még hónapokig elhúzódhat – írja a hvg.hu.

Az olajembargóról szóló uniós döntés 124 dollárra emelte az amerikai olaj árát, és a helyzet csak azután csillapodott valamelyest, amikor az OPEC tagállamai – Biden amerikai elnök kérésének engedve – vállalták az olajkitermelés fokozását. Ekkor 117 dollárra csökkent. Abban azonban nem érdemes reménykedni, hogy 100 dollár alá kerül az ár – írja a portál.

Miért nem valószínű, hogy 100 dollár alá esik az olaj ára? A válasz: Kína. A világ második legnagyobb gazdasága a lezárások után dinamikusan újraindítja gazdaságát, és ez óriási olajimporttal járhat. 

Még egy recesszió sem csökkentené 100 dollár alá az olaj árat - állítja Matt Smith, a Kpler elemző cég vezető szakértője. “Ha Kína olajkereslete dinamikusan növekszik és Oroszország olajkitermelése csökkenhet, akkor akár visszajöhet az év elején megtapasztalt 139 dolláros olajár is.”

Ennek pedig az lesz a következménye, hogy “az amerikai benzinkutaknál nem lesz jelentős árcsökkenés recesszió esetén sem.”