„Zajlik
A lényeg

Trump perel, azt állítja, nem játszott össze az oroszokkal

25/03/2022 14:01

| Szerző: Klubrádió

Pert indít Donald Trump volt amerikai elnök James Comey volt FBI-igazgató és John Podesta, a Fehér Ház volt kabinetfőnöke, Barack Obama elnök egykori tanácsadója és Hillary Clinton, a 2016-os elnökválasztás demokrata elnökjelöltje ellen. Azzal vádolja őket, hogy hamisan állították, hogy összejátszik egy ellenséges külföldi hatalommal, vélhetően Oroszországgal.

Donald Trump volt amerikai elnök pert indított a 2016-os elnökválasztás demokrata elnökjelöltje, Hillary Clinton, és több, szintén demokrata tisztségviselő ellen – írja az amerikai Forbes.

A hvg.hu szemléjéből kiderül, hogy a polgári keresetben az USA volt elnöke azt állítja, hogy a demokraták „elképzelhetetlen összeesküvést szerveztek” ellene. Trump esküdtszéki tárgyalást akar, és hogy az őt ért károk miatt fizessenek neki legalább 24 millió dollárt.

A perben nevesítették mások mellett James Comey volt FBI-igazgatót és John Podestát, a Fehér Ház volt kabinetfőnökét, Barack Obama elnök egykori tanácsadóját is.

A kereset szerint a demokraták hamis narratívát szőttek arról, hogy republikánus ellenfelük, Donald Trump összejátszik egy ellenséges külföldi hatalommal. Itt az állítólagos orosz befolyásolásra gondolnak, amely Trump kampánya után sokáig beszédtéma volt. Robert Mueller különleges ügyész korábban két évig tartó vizsgálatot indított emiatt, majd részletesen bemutatta, milyen kapcsolatok voltak a Trump-féle kampány és az orosz kormány között. Moszkva azonban végig azt állította: az egész csak kitaláció.

 
Michael Flynn
Fotó: Youtube
 

A per indoka annak tükrében nem teljesen teljesen helytálló, hogy Trump hivatali ideje végén több egykori tisztviselőjének adott kegyelmet, köztük annak a Michael Flynn altábornagynak, aki nemzetbiztonsági tanácsadója volt 2017-ig, és aki azért volt kénytelen távozni a hivatalából, mert kiderült, hogy Trump megválasztása után, de még beiktatása előtt találkozott az orosz nagykövettel, akivel az akkor érvényben lévő amerikai szankciók feloldásának lehetőségéről tárgyalt. Ráadásul Flynn letagadta, hogy a találkozón részt vett volna. Az altábornagy ellen eljárás indult, amely még nem fejeződött be, de az elnöki kegyelemmel már nem is lesz ítélet ebben az ügyben.