„Zajlik
A lényeg

Újabb három érmet nyertünk Tokióban

5/08/2021 06:55

| Szerző: Klubrádió

Tótka Sándor, Csipes Tamara kajakban, Rasovszky Kristóf 10 km-es nyíltvízi úszásban szerzett érmet.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében. Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott. Ez a magyar kajak-kenu sport 27. aranya, úgy, hogy korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben.

Tokió 2020 – Kajak-kenu - Tótka Sándor aranyérmes
 
Tótka Sándor történelmi aranyérme
 
Tokió, 2021. augusztus 5. Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás
 

 

A nőknél Csipes Tamara ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében, míg a japán fővárosba a szám kétszeres címvédőjeként érkezett Kozák Danuta ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedik lett. A négyesben olimpiai bajnok Csipes Tamara pályafutása második ötkarikás érmét szerezte. A Honvéd 31 éves kajakosa emellett nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát. A számot egyébként az új-zélandi Carrington nyerte, aki Tokióban már három aranynál jár, és a négyessel - sporttörténelmet írva - szeretné megszerezni a negyediket is.

A férfi kajak kettesek 1000 méteres versenyében a Kopasz Bálint-Nádas Bence-duó a negyedik helyen végzett, a B döntőben pedig Béke Kornél és Varga Ádám szintén negyedik lett, összességében pedig a 12. helyen végzett.

Az olimpiai programban bemutatkozó női kenusoknál az egyesek 200 méteres versenyében, a B döntőben Balla Virág nyert, Takács Kincső pedig hatodik lett, így előbbi kilencedikként, utóbbi 14.-ként zárt.

Olimpiai ezüstérmet nyert a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf is, mégpedig a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban. A 24 éves veszprémi úszó az egész verseny során az élmezőnyben tempózott, az utolsó másfél kilométerre a végül győztes, német világbajnok Wellbrock elszakadt tőle, Rasovszky Kristóf viszont a hajrában az olasz Paltrinierit megelőzve másodikként csapott a célba. Ebben a szakágban Magyarország második ötkarikás érmét nyerte Risztov Éva londoni diadalát követően.