„Zajlik
A lényeg

Újabb magyar a dobogón: Kovács Sarolta öttusázó bronzérmes

6/08/2021 13:15

| Szerző: Klubrádió

A női ottusázók versenyében Kovács Sarolta harmadik lett a tokiói nyári olimpián. Ez a bronz a magyar öttusázók 23. olimpiai érme. A szám másik magyar indulója, Gulyás Michelle a 12. lett. 

Ahogy a Telex összegzi, a női öttusa csütörtökön kezdődött, akkor a két magyar résztvevő, Gulyás Michelle és Kovács Sarolta is jól vívott, 20 győzelmet gyűjtöttek be 15 vereség mellett. Pénteken az úszásban Kovács a negyedik helyen végzett, amivel összesítésben megőrizte hatodik helyét.

Majd lovaglásban tovább javított Kovács Sarolta: egy verőhibája volt, és mivel a vívást megnyerő német Annika Schleu lova megbokrosodott és nem tudta befejezni a pályát, valamint az előtte lévők is többször hibáztak, harmadik helyről várhatta a futás és a lövészet kombinációját. Gulyás Michelle sem lovagolt jól, kitört a lova és több akadályt levert. 61 másodperces hátrányban kezdte az utolsó tusát.

Az utolsó számban (3200 futás, miközben négyszer állnak a lőállásba) alaposan megkeveredtek az erőviszonyok. Az orosz Batasova vezetett, tíz másodperc volt az előnye a koreai Kimmel és tizenegy Kovács Saroltával szemben. A végére aztán a brit Kate French tört az élre, a címvédő litván Asadauskaite jött fel másodiknak, Kovács pedig harmadikként végzett.

 Tokió 2020 - Öttusa - Kovács Sarolta bronzérmes
 
A bronzérmes Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének eredményhirdetése után a tokiói nyári olimpián 2021. augusztus 6-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

A harmincéves székesfehérvári öttusázó, aki tavasszal térdműtéten esett át, harmadik olimpiáján szerepelt: Londonban 33., Rio de Janeiróban 16. volt.

Egyéb magyar hírek péntekről

Egy győzelem után kikapott a szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail a tokiói olimpián. A kabardföldi (oroszországi) születésű, 2019 óta magyar színekben versenyző Muszukajev a nyolc közé jutásért 9-6-ra verte a háromszoros dél-amerikai bajnok Destribatsot. A 28 éves Muszukajevnek a nyolc között a japánok világbajnokával, Otoguróval találkozott, akit a 2019-es olimpiai kvalifikációs vb bronzmérkőzésén legyőzött, most azonban a japán nyert 4-1-re.

Kajak-kenuban a pénteken rajthoz állt öt magyar egység közül négy kiharcolta a középdöntős folytatás lehetőségét. Az ötkarikás lebonyolítás szerint az előfutamból nem lehet egyből a döntőbe kvalifikálni. A ma kezdődött számokban holnap rendezik majd a középfutamokat és a döntőket.

Női kenu kettes 500 méteren Balla Virág és Takács Kincső a második helyen beérkezve egyből bekerült a középdöntőbe. Remekül mutatkozott be a férfi kenu egyeseknél, 1000 méteren Adolf Balázs, aki többek között a háromszoros olimpiai bajnok német Brendelt is megelőzve a csehek menője, Fuksa mögött szintén másodikként ért célba. A szám másik magyarja, Fejes Dániel viszont kiesett.

Ami a kajaknégyeseket illeti, a kétszeres címvédő női egység – ezúttal Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban magabiztos előnnyel elsőként ért a célba, megelőzve a nagy rivális új-zélandiakat.

A férfiaknál Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és a tegnap aranyérmet nyert Tótka Sándor az előfutamból nem jutott tovább, de a reményfutamból már igen. A szombati lesz az utolsó döntős nap a tokiói kajak-kenu versenyen, a magyar csapat eddig két arany-, két ezüst-, valamint egy bronzérmet gyűjtött.

Atlétikában kitettek magukért a magyarok az 50 km-es gyaloglásban, ahol Helebrandt Máté a 17., Venyercsán Bence a 20. helyen végzett.