„Zajlik
A lényeg

Választanak a franciák, választanak a szlovénok

24/04/2022 10:46

A francia elnökválasztás 2. fordulójában Emmanuel Macron és Marine Le Pen csap össze, a közvélemény-kutatások alapján az előbbi, a regnáló elnök az esélyes. Ugyancsak ma tartanak parlamenti választásokat délnyugati szomszédunknál, Szlovéniában.

A héten lezajlott televíziós vita szorosabb eredményt hozott ki, mint az öt évvel ezelőtti, de így is Emmanuel Macront látják esélyesebbnek a közvélemény-kutatók. A kérdés az, mennyire mobilizálódnak a két héttel ezelőtti első fordulóban kiesett jelöltek szavazói, közülük is a harmadik helyen szereplő  Jean-Luc Antoine Pierre Mélenchonra voksolók, miután a baloldali politikus nem adott eligazítást híveinek, hogy kire szavazzanak.

 
Emmanuel Macron francia elnök (Wikimedia Commons)
 

Marine Le Pen esetleges győzelme alapvetően hatással lenne az Európai Unió jövőjére.

Francia elnökválasztásMarine Le Pen 2022
 
Avignon, 2022. április 14. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje köszönti támogatóit az Avignonban tartott kampányrendezvényén 2022. április 14-én, négy nappal a francia elnökválasztás első fordulója után. Az első fordulóban Emmanuel Macron francia elnök a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg, míg Marine Le Pen a voksok 23,1 százalékát tudhatja magáénak. Az április 24-i második fordulóba Macron és Le Pen jutott be. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Fotó: Guillaume Horcajuelo
 

 

Szlovéniában is megkezdődtek ma reggel a választások, 1,7 milliós választópolgár járulhat az urnákhoz estig, hogy döntsenek az ország jövőjéről. A jelenleg is miniszterelnök Janez Jansa erős kihívót kapott a nemrég alakult Szabadság Mozgalom elnökének, Robert Golobnak személyében, akinek pártja a közvélemény-kutatások szerint vezet; de sok múlik a többi kisebb párt szereplésén is, ugyanis egyik nagy párt sem tud egyedül kormányt alakítani, ezért a 4% felett szereplő, a parlamentbe bejutó többi párt közt kell koalíciós partnert keresniük.