„Zajlik
A lényeg

Van, ahol a csökkent immuntrendszerűek közé sorolják a kínai vakcinával oltottakat

9/08/2021 16:04

| Szerző: Klubrádió

Emlékeztető oltást javasol egy vélhetően a Dél-pesti Centrumkórházból származó tájékoztató nemcsak a kemoterápián és sugárkezelésen átesetteknek, de azoknak is, akiket a kínai Soinopharm vakcinával oltottak be.

Dobson Szabolcs gyógyszerész mutatta be azt a tájékoztatót, amit állítólag a harmadik oltásra jelentkezőknek kell kitölteniük – írha a hvg.hu. A dokumentumot a Dél-pesti Centrumkórház adhatta ki, de az még nem világos, hogy más intézményben is készültek-e hasonlóval. Egyelőre a kórház nem válaszolt a portál kérdéseire.

A tájékoztatóban egyrészt arról olvasni, hogy Magyarországon is megkezdődött a harmadik (emlékeztető) oltások beadása, illetve, hogy azt elsősorban az immunsérülteknek ajánlják. Vagyis olyan pácienseknek, akik úgynevezett immunszupresszív kezelés alatt állnak. Ilyen többek közt a kemoterápia és a sugárkezelés is.

A dokumentumon az is olvasható, hogy az emlékeztető oltás szempontjából ugyanebbe a csoportba tartoznak az elölt teljes vírus vakcinával, azaz a kínai Sinopharmmal oltott 60 éven felüliek és/vagy immunsérültek.

A tájékoztató szerint a harmadik oltásra legkorábban 4 hónappal a második vakcina beadását követően van lehetőség, ennél rövidebb intervallumhoz orvosi szakmai indokra van szükség.

Koronavírus - Oltás Miskolcon
 
SinopharmFotó: Vajda János/MTI
 

Dobson Szabolcs úgy értékelte a dokumentumot, hogy az abszolút korrekt, és kiemelte, hogy „a Sinopharmmal oltottakat prioritási szempontból a csökkent immunműködésűekkel egy csoportba sorolják”.