„Zajlik
A lényeg

Végelszámolás az Eliosnál

5/10/2021 12:15

| Szerző: Klubrádió

Végelszámolás alá került a korábban Tiborcz István résztulajdonában is lévő Elios Zrt. Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2018-as vizsgálata szerint a cég egyes pályázatai esetében a közbeszerzési csalás, és esetenként a szervezett bűnözés gyanúja is felmerült.

A 2009-ben alapított Elios Zrt.-nek éveken át Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István volt az egyik vezetője, és egy időben az 50 százalékos résztulajdonosa is. 2010-től sorra nyerte a közbeszerzéseket, főként uniós finanszírozású pályázatokat – írja a Telex.

Azonban a kivitelezést több területen is kifogásolták. A LED-világítás telepítését követően sok helyütt még sötétebb lettek az utcák. Ezen a közbeszerzések elnyerésének módjával kapcsolatban is felmerültek kérdések – csak az Elios tudott versenyképes ajánlatokat tenni – így az unió csalás elleni hivatala (OLAF) vizsgálatot indított.

Az OLAF a 35 vizsgált pályázatból 17-nél állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál.

Az OLAF elküldte a magyar hatóságoknak a jelentést, de az ügyben semmilyen büntetőjogi felelősségre vonás nem történt. A projekteket végül nem uniós forrásból, hanem a magyar adófizetők pénzéből finanszírozta a kormány, amelybe az OLAF-nak így már nem volt beleszólása. A magyar ügyészség nem talált szabálytalanságokat a közbeszerzésekkel kapcsolatban. Tiborcz István végül 2014-ben adta el az Eliosban lévő részesedését.

Tiborcz 2014-ben eladta részesedését.