„Zajlik
A lényeg

Visszaminősítette a magyar ombudsmant a nemzetközi szervezet

4/08/2021 12:33

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (Ganhri) Akkreditációs Albizottsága az állampolgári jogok magyar biztosának a visszaminősítését javasolja, írja a Jelen.hu. Az albizottság rendszeresen újraértékeli tagszervezeteinek szakmai működését, a függetlenségét, ezek alapján kategorizál. Az eddigi magyar ombudsmanok stabilan „A” kategóriásként működtek, de Kozma Ákos munkába állása után a magyar intézmény először „B” minősítést kapott, írja a lap.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Kozma Ákos ombudsman
 
Budapest, 2019. július 2. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa fogadja Kövér László házelnök (háttal, középen) gratulációját megválasztása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 2-án. Mellettük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. A jelöltet 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett titkos szavazáson választották meg hat évre, posztját szeptember 26-tól tölti be. MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

Ha a Ganhri vezető testülete is elfogadja az állásfoglalást, a magyar ombudsman nemcsak a szavazati jogát veszítheti el a testületben, hanem a teljes jogú tagságát is. A Jelen szerint a visszasorolás már jó ideje napirenden van, és "a presztízsveszteség már a leminősítésre tett javaslat miatt is egyértelműnek tűnik".

A lap idézi a lefokozást javasló dokumentumot, amiben szó van arról, hogy az ombudsman bizonyos törvények esetén vonakodott az Alkotmánybírósághoz fordulni. Nem tette ezt például a külföldről finanszírozott szervezetekről szóló jogszabály esetén, emeli ki a dokumentum. A jelentés szerint Magyarországról számos jelzés érkezik emberi jogi sérelmekről, például a bevándorlók, valamint az etnikai és szexuális kisebbségekkel szemben, de a hivatal ezekkel nem foglalkozott elég hatékonyan, és „ezek elmulasztása a függetlenség hiányát” jelzi.