„Zajlik
A lényeg

Visszatáncol Lengyelország a jogállamisági vitában

7/08/2021 14:47

| Szerző: Index/Klubrádió

Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát a jelenlegi formájában.

Ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal folyó vita – jelentette be Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes.

A lengyel politikus kitartott amellett, hogy az Európai Unió Bíróságának  a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és ezáltal kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét. Kaczynski szerint a kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben, egy egészen más szerv lesz. Az átalakításra vonatkozó első javaslatok szeptemberre várhatók. 

Az Európai Unió Bírósága ítéletében úgy foglalt állást, hogy a lengyel igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit. Az uniós bíróság augusztus 16-ig adott határidőt a kamara megszüntetésére, ellenkező esetben súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba.