„Zajlik
A lényeg

Volt BM-es főigazgató lett az új romaügyi kormánybiztos

5/08/2021 08:36

| Szerző: Klubrádió

A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak nevezték ki Sztojka Attilát. A kormánybiztos közvetlenül a kormányfőnek tartozik felelősséggel, olvasható a szerdai Magyar Közlönyben. Sztojka eddig is foglalkozott a témával, a Belügyminisztérium intézményeként bő másfél éve megalakult Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatójaként.

Új varroda tan- és termelőműhely nyílt Tiszaroffon
 
Szotjka Attila, romaügyi kormánybiztos
 
Tiszaroff, 2021. július 27. Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszédet mond az új varroda tan- és termelőműhely átadásán Tiszaroffon 2021. július 27-én. A kormányzati támogatással megvalósult fejlesztés 16 embernek nyújt biztos megélhetést. MTI/Mészáros János
Fotó: Mészáros János
 

 

Feladata, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet, ellássa a kormány és a roma nemzetiségi civil szervezetek kapcsolatának továbbfejlesztése érdekében szükséges feladatokat, javaslatot tegyen a roma nemzetiségi civil szervezetek és a roma közösségeket támogató civil szervezetek támogatási rendszerének megújítására, kapcsolatot tartson és egyeztessen az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal, javaslatot tegyen a romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges források bevonására, javaslatot tegyen a 2021–2027 közötti európai uniós források esélyteremtést szolgáló hazai felhasználására, véleményezze az ezzel kapcsolatos más javaslatokat, kezdeményezze, összefogja és koordinálja az országos, regionális és megyei szintű, romákat érintő együttműködéseket, együttműködési fórumokat, együttműködjön a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítése és végrehajtása érdekében a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossal, sorolta fel a Telex.

Sztojka a pozíciót ingyen vállalja a rendelet szerint, ugyanis „e határozat szerinti feladatköre ellátásáért díjazásban és juttatásban nem részesül.” A munkáját segíti egy ötfős titkárság a Belügyminisztériumban.