„Zajlik
A lényeg

Závecz utolsó felmérése: Fidesz-előny

29/03/2022 15:55

A ZRI Závecz Research legfrisebb, és a választásokig utolsó közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 39%-os népszerűséggel rendelkezett, az Egységben Magyarországért támogatottsága 36% volt a március 21-én kezdődő héten. A Mi Hazánk ebben a körben 3 százalékot ért el, a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot. A pártnélküliek aránya 19 százalék volt.

Azok körében, akik biztosra mondták, hogy elmennek és szavaznak, a múlt héten 50 százalékon állt a kormánypárt, 46 százalékon az ellenzék, míg a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékon.

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
A kép illusztráció
 
Budapest, 2012. április 12. Molnár Csaba Gábor, a Nézőpont Intézet elemzője tart előadást a Republikon Intézet által szervezett, Pártok félidőben című konferencián, az A-38 Hajón. MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
 

 

A Fidesz-KDNP táborában 1,9 millióan ígérik, hogy bizonyosan ott lesznek április 3-án a szavazóhelyiségekben, az ellenzéki oldalon 1,7 millió fő a biztos résztvevők száma a kutatás szerint. A kormánypártiak körében még 1 millióan valószínűsítik azt, az ellenzékiek közül nagyjából 900 ezren. A Fidesz-KDNP-nek 100-150 ezer passzív támogatóját kellene intenzív kampánnyal megmozdítania, az ellenzéknek 200-250 ezret, utóbbiakra tehát nagyobb feladat hárul.

A választókorú népesség 8 százaléka – több mint 600 ezer választópolgár – jelezte, hogy biztosan vagy valószínűleg elmegy szavazni, de még nincsen preferált pártszövetsége. Az ország helyzetét inkább rossznak (62%-uk), mint jónak tartják (18%-uk), ami az ellenzék esélyeit növelheti.