„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Arató András: Ingem ujja

3/07/2023 13:51

| Szerző: Arató András

Mi a baj a rövid ujjú inggel? Kedveltségét annak köszönheti, hogy hosszú ujjú rokonaihoz képest jobban szellőzik.

A Budapest II. osztályban játszó világhírű asztalitenisz, jó-jó, legyen pingpong csapatom összetétele szinte a teljes hazai korfát felmutatja. A két legfiatalabb sporttárs huszonnyolc, illetve harminc éves, a legidősebb a napokban tölti be a nyolcvanat. Jómagam a derékhadat képviselem…

Összejöttünk egy szezonvégi gulyáspartira, a remek kaja mellett – persze én főztem, ki más –, sok érdekes újdonságot tudtam meg a két, még bőven a családalapítás előtt álló sporttárstól. Ezek közül is kiemelkedik az öltözködési etikett egy lényeges változása. Azt már régen tudomásul vettem, magamévá tettem, és következetesen be is tartom, hogy a szandál és a zokni együttes viselete jogos kirekesztéssel jár a civilizált világból. Nota bene, nincs hozzá indoklás, praktikus magyarázat sem támasztja alá a létezését, e szabálynak nincs sem egészségügyi alapja, és a közlekedés biztonságára való hivatkozás sem tűnik erősnek. A divat nem racionális, egysoros vagy kétsoros zakó, a gombok begombolásának megfelelő mennyisége mégis a viselő illemtudásának ismérve. A nadrágon a hajtóka most éppen fekete listán van, le is vetettem őket egy szabóval, minthogy amúgy is folyamodni kellett hozzá, ugyanis az évek során mindegyik darab összement kissé… (Mire fölveszem őket, bizonyára ismét kötelező lesz a hajtóka.) Zöld és kék együttes viselése pár évtizede éppúgy a tiltott kategóriába tartozott, mint Szolzsenyicin, manapság szinte nincsenek is meg egymás nélkül.

Mostan a rövid ujjú ing száműzetése került napirendre. Ki velük! A fiatalok elmondták, esély sincs ilyen ruhadarabban az ismerkedésre, állásinterjúval ne is próbálkozzunk komoly vállalatnál.

Noha természetesen elhittem az ifjú sporttársak minden szavát, mégis utána olvastam az ügynek. Ezt találtam e nemzetgazdasági szempontból kiemelt témáról: „Mi a baj a rövid ujjú inggel? Kedveltségét annak köszönheti, hogy hosszú ujjú rokonaihoz képest jobban szellőzik. Gyakran találkozunk kifejezetten bőre szabott, lifegő ingujjakkal, melyek tovább segítik a szellőzést. A rövid ujjú ing azonban a befejezetlenség érzetét kelti és mint ilyen, stílustalan. Ha lebegő ujjakkal párosul, illetve, ha nyakkendőt is kötünk hozzá, az pedig, nos, kifejezetten zavarba ejtő.” Ebből a nyakkendőt azonnal megértettem, elvégre éppen azért választjuk a rövid ujjút, mert meleg van. A befejezetlenség érzete és a zavarba ejtő minősítés egy kis megfontolásra késztetett. Persze ha belegondolunk, Schubert nyolcadiknak tételezett, befejezetlen szimfóniája mekkora stílustörés, különösen frakkban-szmokingban elvezényelve, azonnal eldobjuk a lifegő kurtakarosunkat. Ami a zavarba ejtést illeti, arra tehetünk egy próbát. Menjünk végig egy forgalmas utcán egy ilyen deliktumot viselve, és készítsünk statisztikát arról, hányan fordulnak el zavartan. A minap lázadó üzemmódba helyeztem magam: egy fehér, a bicepszeimmel diszkréten távolságtartó jószágot viseltem egy bézs vászonnadrággal. Úgy tűnik, a közeghez, amelyikkel érintkezésbe kerültem, még nem jutott el az illemszabályok e drasztikus változása.

Hanem az eddigiek talán nem is érdemelnek említést, hacsak azt nem tekintjük, hogy a kedves Olvasó mostantól megkíméli magát néhány kínos helyzettől (vagy éppen kellemetlenül érzi magát, minthogy nem tud mit kezdeni az immár használhatatlanná vált készleteivel).

Ám írással (és beszéddel) foglalkozóként szembeötlik egy aránytalanság. Egyre nagyobb a tolerancia a nyelvtani szabályok alkalmazása terén, aminek következtében a szavak és a mondatok veszítenek esztétikai értékükből. Egy „eszek-iszok-késlekedek”, vagy „bent vagyok a házba” fel sem tűnik, hacsak nem rövid ujjú ingben hangzik el, a suk-sük is csak akkor báncsa a fület, ha zokniban-szandálban mondatik.

Nemzetünk nagyjainak szájából dőlnek a bölcsességek háborúról, a brüsszeli szankciók ellenére törpe inflációról, egészséges egészségügyről, bármiről, ám hitelességükhöz semmi kétség, ha egyszer hosszú ujjú ingben mondják őket.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB