„Ki
Publicisztika
Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

Kecsketej – Szénási Sándor jegyzete

17/08/2024 15:05

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az orosz kecske észak-koreai vizitációja a tejecske mellett igazából azt jelenti, hogy egy gyilkos hajlamú, ön-és közveszélyes hatalomról számos kötelék oldódik le, és elindulhat azon az úton, amelynek a végén minden romlott, pusztító, mocskos tulajdonsága tudomásul lesz véve, persze a szuverenitások iránti tolerancia jegyében.

2024. augusztus 17. Hetes Stúdió-részlet (2024.08.17. Szénási Sándor jegyzete)
03:14
00:00
Mai előadásunkban azzal foglalkozunk, hogy a diktátorokban is felfedezhető emberi vonás, mármint a szónak a humanista értelmében, mert ugye a vérszagú képletben utazó diktátor is ember, csak tán nem éppen az a szeretetre méltó fajta.

Az történt, hogy Putyin, majdnem minden oroszok elnöke kecskéket küldött Kim Dzsongun-nak, minden koreaiak majdnem feleurának, rajta keresztül pedig egyenesen Kim népének, hogy ezúton is segítse táplálni, erősíteni, vagy pusztán csak életben tartani a mondott nép testét, ami az időről-időre elkövetkező nagy éhínségek idején egyáltalán nem magától értetődő teljesítmény.

Putyinnak a leningrádi régióból érkező 423 nőstény és 15 bakkecskéje, illetve az előbbiek teje tehát figyelmes, mondhatni gyengéden népbarát ajándék, bár, szándéktalanul lehet sértés is, amennyiben ráirányítja a figyelmet arra, hogy Észak-Korea talán mégsem egészen az a paradicsom, aminek a Kimnek írt új dalban megéneklik. Abban, amiben a vezetőt az ország „ barátságos apjának” nevezik. Apukának pedig tudnia kell, hogy fogadott családjában minden hatodik öt év alatti gyerek alultáplált. A felnőttek is, de ők ezt már megszokták, megszerették. Megszökni kevés az esély.

Mindegy, az orosz kecske nem harci állat, békésen mekeg, tejet ad, és, mint arra a Yonhap dél-koreai hírügynökség rámutat, jele a mélyülő együttműködésnek. Kifogása nem lehet senkinek. Persze, hogy a kecskevonaton érkeztek-e precíziós fegyverek is, cserébe Kim lőszeradományáért, azt nem tudni, de ne legyünk naivak. Putyin azzal, hogy több, az ENSZ által Észak-Koreával szemben kötelezően előírt szankciót felrúgott, hogy kölcsönös védelmi szerződést kötött vele, hogy szerepet szán neki az új orosz nukleáris doktrínában, és gazdaságilag is erősíti, megszünteti egy latorállam elszigeteltségét, és kiengedi a fényre.

Persze nem kérdés, similis simili gaudet, hasonló a hasonlónak örül, Oroszország sem más, csak az ilyen nagydarab országokat nem szokták latorállamnak nevezni, ki tudja, miért nem. Ezzel együtt az orosz kecske koreai vizitációja a tejecske mellett igazából azt jelenti, hogy egy gyilkos hajlamú, ön-és közveszélyes hatalomról számos kötelék oldódik le, és elindulhat azon az úton, amelynek a végén minden romlott, pusztító, mocskos tulajdonsága tudomásul lesz véve, persze a szuverenitások iránti tolerancia jegyében. Kim népe ilyen, ezt szereti, ne zavarjuk benne.

Putyin egyébként legutóbb egy részben dél-koreai alkatrészekből összerakott luxus limuzint ajándékozott észak-koreai elvtársának, már a másodikat amúgy. Egy kecskenyáj ide, két Aurus Senat limuzin oda, ilyen a világ rendje.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2024. augusztus 17-i adásában hangzott el. Kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov