„Zajlik
Esti gyors

Bod Péter Ákos a gazdasági semlegességről: Orbán a gyengeségéből próbál jövőképet kovácsolni

25/09/2024 21:17

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Nem jönnek az uniós pénzek kellő ütemben, így drágán, messziről, bizonytalan, a nyilvánosság számára ismeretlen feltételek között finanszírozza magát keletről az állam, ezt próbálja most megideologizálni a miniszterelnök – véli Bod Péter Ákos. A közgazdász az Esti gyorsban elmondta, szerinte félreértelmezi a miniszterelnök a Draghi-jelentést, az EU versenyképességét épp az javíthatja, ha a közösség összehangoltan működik. 

2024. szeptember 25. Esti gyors - részlet l Bod Péter Ákos 2024.09.25.
07:03
00:00

Orbán Viktor nagy gazdasági terv ismertetését ígérte, végül azonban nem sok újdonságot mondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott szerdai előadásában.

Az egyik központi elem a már Kötcsén is bedobott "gazdasági semlegesség" volt, amit – tudniillik a középen állást, azt, hogy nem számít, kivel üzletelünk, csak az, hogy a gazdasági érdekeink érvényesüljenek – más formában azért már régebb óta hangoztat a kormány.

"Mivel nem jön az uniós pénz olyan ütemben, mint ahogy a miniszterelnök remélte, és nem tesz meg mindent azért, hogy ez megváltozzon, elkezd más piacokon ügyeskedni és ehhez gyárt most ideológiát. A gyengeségéből próbál valamilyen jövőképet kovácsolni. Ez nem más, mint annak a megmagyarázása, hogy igen drágán, igen messziről, bizonytalan, a nyilvánosság számára ismeretlen feltételek között finanszírozza magát keletről" – mondta Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke az Esti gyorsban. 

Az 1970-es évek Ausztriájában volt úgy, hogy a kis ország jobbra is üzletelt, balra is üzletelt, de 2024-ben naiv, gyerekes azt gondolni, hogy ez működik. A világ már nem így néz ki, Magyarország része az euroatlanti integrációnak, az uniós közös piac tagja. Komolytalan elképzelés, hogy ha itt esik le a teherautóról valami, azt is felkapja, ha ott esik le, azt is ügyesen kihasználja – véli a közgazdász.

A blokkosodást nem lehet megállítani, mert nem csak politikai szándék kérdése, logika van mögötte, de ha meg is lehetne állítani, arra a 9,5 milliós Magyarország akkor sem lenne képes. Bárki nyeri az amerikai választást, valószínűleg tovább viszi azt a gazdaságpolitikát, amelynek hatására az Európai Uniónak is meg kell magát védenie mindenféle külső behatolástól és belső bomlasztástól is – ilyen feltételek között nincs tere az ügyeskedő magyar elképzelésnek – tette hozzá Bod.

A miniszterelnök előadását részben a Draghi-jelentésre építette, amely valóban figyelmeztet arra, hogy az EU lemaradhat a versenyben az Egyesült Államok és Kína mögött, ugyanakkor a közgazdász szerint Orbán vagy nem olvasta, vagy nem gondolta végig a tanulmányt, az ugyanis arra jut, hogy akkor tud versenyképes maradni Európa a nagy blokkok között, ha ez a 440 milliós piac összehangoltan működik. Amit a magyar miniszterelnök csinálni akar, az ennek az ellenkezője – mondta Bod.  

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2024. szeptember 25., szerda 18:14
Műsorvezető: Szénási Sándor