„Köszönjük
Esti gyors

Csárdi: Direkt és közvetlen együttműködés volt a Fidesz és a Vitézy-stáb között, beleértve az LMP-t is

21/10/2024 23:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Csárdi Antal, az LMP volt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: "sajnos az a helyzet, hogy egészen egzakt bizonyítékot láttam az egyeztetésre vonatkozóan" (Rogán Antal, Ungár Péter és Vitézy Dávid között). Hozzátette: ha egymás mellé tesszük az ő állítását, valamint a kampány alatt és után történteket, akkor mindenki le tudja vonni azt az egyértelmű következtetést, hogy volt összejátszás a Vitézy-stáb – beleértve az LMP-t is –, és a Fidesz között.

2024. október 21. Esti gyors - részlet 2023.10.21. Csárdi Antal
08:52
00:00

Csárdi Antal, az LMP volt országgyűlési képviselője az Esti gyorsban először elmondta, a mentelmi jogát azért függesztették fel, mert amikor tüntettek a gödi akkumulátorgyár ellen, a felszólításra nem hagyta el a helyszínt, és ezért szabálysértési eljárást indítottak ellene. Szerinte jogszerűen jártak el, spontán demonstráció alakult ki, amelynél a rendőrségnek nem volt meg a jogalapja, hogy feloszlassa, hiszen senkire és semmire nem jelentettek veszélyt. Műsorvezetőnk szóba hozta a parlamenttől búcsúzó momentumos Fekete-Győr András ügyét, amire a képviselő úgy reagált: sajnos itt tartunk.

Csárdi Antal vasárnap arról beszélt, hogy Rogán Antal propagandaminiszter, Ungár Péter LMP-elnök és Vitézy Dávid, a párt főpolgármester-jelöltje választási stratégiát egyeztetett egymással. Elmondása szerint miután erről szóló bizonyíték jutott el hozzá, még szeptemberben egy számára rendkívül megbízhatónak tartott személytől, azonnal eldöntötte, hogy távozik az LMP-ből.

„Sajnos az a helyzet, hogy egészen egzakt bizonyítékot láttam az egyeztetésre vonatkozóan” – mondta rádiónknak. Hozzátette: ha egymás mellé tesszük az ő állítását, valamint a kampány alatt és után történteket, akkor mindenki le tudja vonni azt az egyértelmű következtetést, hogy volt összejátszás a Vitézy-stáb, beleértve az LMP-t is, és a Fidesz között. Emlékeztetett arra, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra meg se kísérelt meggyőzni egyetlen választópolgárt sem, jól láthatóan neki az volt a feladata, hogy Karácsony Gergelyt próbálja gyengíteni. Ez sokkal kontrasztosabbá teszi az egyébként szerinte felkészült Vitézy Dávid szereplését. Gyakorlatilag eljátszották a jó rendőr-rossz rendőr szerepet, ahol Szentkirályi volt a rossz rendőr és Vitézy próbálta eljátszani a jót. Volt ennek egy harmadik része is, azt az Átlátszó nagyon plasztikusan mutatta be, ahogyan az újraszámlálást elérte a stáb. A lényeg az, hogy jól lehetett látni, hogy „direkt és közvetlen együttműködés van a Fidesz és az LMP/Vitézy-stáb között” – fogalmazott.

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat. Sőt, az Átlátszó később azt is megírta: több mint a fele hamis volt a nyilatkozatoknak, amelyekkel Vitézyék kicsikarták az újraszámolást.

Az LMP-t általánosan érintő kérdésre azt mondta: abból, hogy valakinek a hozzátartozója elkötelezetten mást gondol a világról, mint ő, még nem következik logikusan, hogy kvázi áruló, tehát Schmidt Mária szerepéből nem következik, hogy Ungár Péter fideszes lenne. Nem kellett volna hamut szórnia a fejére, mert (részben) örökölt egy nagy cégcsoportot az édesapjától – vélekedett. Ennél sokkal-sokkal nagyobb bajnak nevezte, hogy Ungár eljuttatta oda LMP-t, hogy „politikai közösségként a választási stratégiáját egyeztette a kormánypárttal”. Ez az, ami egyértelmű és megbocsáthatatlan, ez már nem is vörös vonal, hanem fekete – fűzte hozzá.

Hogyan tovább? – tette fel a kérdést műsorvezetőnk Csárdi Antalnak. A politikus elmondta, nem kis mértékben példaként tekintve Hadházy Ákosra, az elmúlt hónapokban súlyos szennyezések, illegális hulladéklerakások ügyét kezdték el felfejteni munkatársaival Nógrád megyétől Pest megyéig. Van mit csinálni, úgy gondolja, hogy ezt eredményesen is végzik, mert ezek bemutatásával mindig plusz vizsgálat indult, ezek jellemzően még folyamatban vannak. Ezt szeretné tenni a ciklus végéig, és ismerve a Fidesz akkumulátor-stratégiáját, egyértelmű, hogy az ilyen szennyezések száma ugrásszerűen nő majd. „Van felelősségünk abban, hogy ezeket részben megakadályozzuk, részben megszüntethessük” – közölte Csárdi Antal.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Esti gyors
2024. október 21., hétfő 18:30
Riporter: Dési János