„Zajlik
Esti gyors

Demszky: Szakmai és súlyos politikai problémáim is vannak Magyar Péter Budapest-tervével

13/09/2024 23:06

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere Magyar Péter Budapesttel kapcsolatos nyilatkozatára reagálva azt mondta: szerinte az "elhamarkodott és részben ostoba". 

2024. szeptember 13. Esti gyors / részlet, Demszky Gábor (24.09.14.)
06:32
00:00

Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere (1990-2010 között) a közösségi médiában reagált Magyar Péter Budapestről szóló nyilatkozatára, amelyről az Esti gyorsban azt mondta, szerinte „elhamarkodott és részben ostoba”, ezért is szeretne róla vitatkozni nyilvánosan. Azért tartja elhamarkodottnak, mert aki soha nem kormányzott nagyvárost, nem tudja, mi az urbanisztika, mik a fejlesztés és működtetés összefüggései, az ne nyilatkozzon erről, vagy alkalmazzon olyan tanácsadókat, akik mindezt tudják.

Jelezte: Magyar Péter kizárta a koalíciót, azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egyeztessen Orbán Viktorral, akinek ő egyébként az eltakarítására, a rendszerváltásra törekszik. „Nem nagyon értem logikailag az egésznek a felépítését, nem csak szakmai, súlyos politikai problémáim is vannak ezzel a nyilatkozattal” – fűzte hozzá.

Szerinte az kevés, hogy Magyar azt mondja, bizonyos pontokat támogatni. Ahhoz, hogy Budapest ne csak működjön, hanem meglegyen a fejlesztésének lehetősége, meg kellene egyezni egy hosszabb távú, több éves fejlesztési tervben, és annak elemeit megszavazni. Továbbá támogatni Karácsony Gergelyt, amikor konfliktusba kerül a kormányzattal; összefogásról szóló programot hirdetni, amelyben benne van mindenki, aki rendszerváltást és Budapest fejlődését akarja. Ez utóbbit konkretizálta: nem a Tiszának kellene megírnia, hanem együtt lehetne megalkotni ezt a programot, és igen rövid időn belül meg is kellene.

Úgy folytatta: a főpolgármester akkor tud szembeszállni a miniszterelnökkel, ha biztos többség birtokában van. Ha mindez nincs meg, „nekem van ebben tapasztalatom, kormányoztam kisebbségben ’90 és ’94 között, az tragikusan nehéz volt, és hasonlóan az utolsó ciklus második két évében is”. Ilyenkor nem lehet tudni, hogy mi lesz az egyes javaslatok sorsa, mi megy át, mi nem, lesz-e költségvetése a fővárosnak, alapvető kérdések nem dőlnek el előre, és a bizonytalanság a város kárára válik. Akkor már nemcsak az lesz a probléma, hogy a kormány kifosztja Budapestet, hanem az is, hogy közel kerül az összeomláshoz – vélekedett.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2024.09.13., péntek 18:15
Riporter: Szénási Sándor