„Klubrádió
Reggeli rovat

Egy igazi nyári édesség

26/06/2020 11:18

| Szerző: Klubrádió

Illatosak, sokoldalúak és szépek, fűszernövényeink közül ezúttal a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű, valamint a szurokfű, azaz az oregánó került terítékre. És hozzá egy recept: nyári, üdítő édesség a citromos bazsalikomos pite.

 

 

2020. június 17. Reggeli gyors/Merőkanál 2020.06.17.
07:38
00:00


A bazsalikom neve a „baszileiosz”, azaz ’király’ szóból ered. A növény eredetileg Indiából származik, de már az ókori Egyiptomban is ismerték, számos sírkamrában találtak az elhunytak mellett bazsalikomkoszorúkat. Fűszernövényként való első európai írásos említése pedig a XI. századból való. A bazsalikom Magyarországon is már több száz éves múltra tekint vissza és bár nálunk egynyáriként viselkedő növény, melegebb éghajlatú országokban több éven keresztül is díszeleg a konyhakertekben. Olaját nemcsak az élelmiszeriparban, de az illatszergyártásban és gyógyászatban is használják, a szárított levelek étvágyjavító, emésztést elősegítő és szélhajtó hatása miatt. A friss bazsalikom az illóolajon kívül jelentős mennyiségű K, A és C vitamint tartalmaz.

 
Bazsalikom
Forrás: _Alicja_/Pixabay
 


A növény akár egy panelház erkélyén is megterem, szereti a napot és a meleget, locsolni csupán módjával kell. Igazi „bionövénynek” számít, mivel a betegség és kártevők ellen vegyi védelemre nincs szüksége.

A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Ezeket folyamatosan lehet vágni. Nyáron papírba csavarva a hűtőszekrényben is eláll pár napot, télen a kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen felaggatva kiszárítható, így felhasználásáig lemorzsolva eltartható.

Tökéletes fűszere lehet a paradicsomos és a tésztaételeknek, vagy akár együtt is, de jól illik az eperhez és a citromhoz. Készíthetünk belőle fűszersót, fűszervajat, ízesíthetjük vele az olívaolajat, vagy a borecetet, a pestóhoz pedig csak össze kell törni egy mozsárban kevés sóval, fenyőmaggal, parmezánnal, majd krémesre lehet keverni olívaolajjal. 

 
 Forrás: Aline Ponce/Pixabay
 

A rozmaringtea feszültségoldó hatásairól is ismert

A bazsalikom jó barátja a rozmaring. Régen az úgynevezett szagos miséken a falvakban a lányok bazsalikomot vittek a keszkenőjükben, a fiúk pedig rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé, ám a rozmaring nem csupán dísz lehet. A népszerű fűszernövény gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli, de javítja a koncentrációt, a memóriát, illetve a hangulatunkat is. Azokban az időszakokban, amikor fokozott agyműködésre van szükségünk (például vizsgaidőszakban), jót tesz naponta két-három csésze rozmaringtea, már csak azért is, mert stresszoldó, kiegyensúlyozó hatással is bír.

 
Rozmaring
Forrás: Arno Mitterbacher/Pixabay
 

Ha valaki pedig rozmaring termesztésre adná a fejét, a bazsalikomhoz hasonlóan nem lesz nehéz dolga, mivel a növény nem túl igényes, csak egy kis napsütésre van szüksége, és azt is túléli, ha időnként elfelejtjük meglocsolni.

A rozmaringot lehet szárítani, akár egy napos konyhaablakban. Arra kell csak ügyelnünk, hogy ne vágjuk vissza nagyon és akkor jó ideig csipkedhetjük a leveleit a levesekbe, mártásokba és használhatjuk a pácleveken kívül, főleg bárány-, vad-, és szárnyas húsból készült sültek ízesítésére. Ha csak annyit teszünk, hogy a sült krumplit a só és bors mellett ezzel, és némi fokhagymával ízesítjük, már magasabb szintre emelhetünk egy hétköznapi fogást.

Segíti az emésztést a kakukkfű

Míg a rozmaringot a fiúk a kalapjuk mellé tűzték, addig a kakukkfüvet, az ókori görög katonák a ruhájukra hímeztették, mert a növény a vitézséget, bátorságot jelképezte. Az ókori Egyiptomban ezt a növényt is ismerték, még a neve is a balzsamozó növényt jelentő óegyiptomi szóból eredhet – mivel erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt balzsamozásra használták olaját. Jó pár száz évvel később pedig már azt is tudták, hogy illóolajának fő hatóanyaga a timol, ami a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyag.

A történelem során jóval később, az első világháború idején is használták gyógyításra, levével próbálták megakadályozni a harctéri sebek elfertőződését. Antiszeptikus hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, fokozza a fehérvérsejtek termelődését. A kakukkfű fürdő és inhalálás formájában különösen hatékony.

 
Kakukkfű
Forrás: WikimediaImages /Pixabay
 

Ez a növény is bírja a gyűrődést, ha jól érzi magát, inkább kiirtani nehéz, mint termeszteni. A többi fűszernövényhez hasonlóan szereti a meleget és a fényt, a pangó vizet viszont utálja, tehát vigyázzunk, hogy csak annyit kapjon inni, amennyit a földje felszív. Ha virágzik, vonzza a méhecskéket.

A konyhában a húsokhoz, gombákhoz, paradicsomos ételekhez és fűszeres túrókhoz való igazán. A bélműködést is segíthetik, ha az olyan nehezebben emészthető ételeket ízesítünk vele, mint a bab, borsó vagy káposzta.

Szurokfű konyhába és patikába

A szurokfűvel, más nevein oregánóval vagy vadmajoránnával is gyógyítottak az ókorban, már az egyiptomiak tisztában voltak jótékony, például köhögéscsillapító hatásaival, és a görögök is előszeretettel használták fertőtlenítésre, sebgyógyításra. A magyar népi orvoslásban elsősorban légúti és emésztőrendszeri fertőzések ellen tartották jó hatásúnak: köhögés csillapítására és bélhurut ellen alkalmazták.

 
Oregánó, azaz 
szurokfű vagy vadmajoranna, Forrás: ariesa66 /Pixabay
 

És persze régóta fogyasztják is ez emberek a szurokfüvet, az olaszok spagettije vagy pizzája sem lenne az igazi oregánó nélkül, de ezen kívül is számtalan húsos, halas, tojásos, sajtos ételhez, mártáshoz, salátához, párolt, csőben sült zöldséghez használják. Termeszteni ezt se nagy ügy, a szurokfűnek a legoptimálisabb hely a félárnyék.

A nyári, üdítő édesség

És akkor jöjjön egy recept, ezúttal a citromos, bazsalikomos pitéé.

Készítsünk omlós tésztát 300 gramm lisztből, 200 gramm vajból és 100 gramm cukorból; ízesítésnek mehet bele egy leheletnyi szerecsendió. Süssük vakon a tésztát, közben 500 gramm mascarponéből, 2 citrom héjából és egynek a levéből, 1 lime levéből, 50 gramm cukorból és egy kis csokor friss bazsalikomból csináljunk tölteléket, vagyis a mascarponét a cukorral habosítsuk ki, keverjük bele a fűszereket, facsarjuk bele a citrusokat, a levüket, végül a felaprított bazsalikomot. Ha a piténk kihűlt, töltsük meg krémmel, tetejét pedig díszítsük bazsalikom levelekkel.

Jó étvágyat!

 
 Forrás: bakeyoursmile.blog.hu
 
Reggeli gyors/Merőkanál
2020. június 17., szerda 06.30
Műsorvezető: Kovács M. Veronika