„Zajlik
Esti gyors

Iványi Gábor: Tízszer annyival tartozik nekünk az állam, mint amennyivel mi tartozunk

19/09/2024 21:56

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Tízszer annyival tartozik a magyar állam legalább, mint amennyivel mi tartozunk" – válaszolta Iványi Gábor lelkész az általuk üzemeltetett intézmények hátralékaival kapcsolatos kérdésre. Azt mondta, körülbelül 15 milliárd forinttal tartoznak nekik.

2024. szeptember 19. Esti gyors / részlet, Iványi Gábor (24.09.19.)
08:37
00:00

Tüntetés készül péntekre a Blaha Lujza téren a Magyarországi Evangéliumi Testvériség és az Oltalom Karitatív Egyesület mellett, a bezáratott Wesley-iskolák ügye miatt.

Iványi Gábor lelkész az Esti gyorsban elmondta: nincs tudomása arról, hogy az MVM beváltotta-e a fenyegetését és kikapcsolta volna a gázt a Dankó utcában csütörtökön. Márokpapiban volt, az ottani iskolájuk szorult helyzetben lévő tanáraival tanácskozott a jövőről, mert ott is több mint 400 tanuló sorsáról van szó, az idei tanévben csaknem 90-en érettségiznének. Abban reménykedtek, hogy valakinek a fejében a józan ész diadalmaskodik, és végiggondolja, hogy sem erkölcsileg, sem szakmailag, sem anyagilag nem éri meg ez a barbár, embertelen dolog, ahogy az iskolabezárásokat nevezte műsorvezetőnkkel egyetértve.

Az adósságaikkal kapcsolatban felhívta a figyelmet: magyar alkotmánybírósági határozat van arról, hogy alkotmánysértő módon vették el az egyházi státuszukat, ahogy több más kisegyházét is. Ezt 2012-ben vissza kellett volna állítani, de nem tették meg, hanem újra módosították az egyházi törvényt, és elkezdődött az a hadjárat, amelynek részeként vagy anyagilag akarják tönkretenni őket, vagy ahol az ingatlan a vagyonkezelő tulajdonában van, ott egyszerű felmondják az ingatlanhasználatot.

Szóba került az interjúban, hogy bírósági védelem alá helyezte az iskolát a bíróság, mert nem tehetné meg a kormányhivatal, hogy gyerekek biztonságát, fejlődését, státuszát veszélyeztetve másik iskolába kényszerítse őket. A bírósági védelemnek erkölcsi hozadéka van, de ez olyan, mint a kishantosi ügy, ahol ugyan az érintettek a bíróságnál megnyerték a pert, de addigra már tönkre lett téve a föld – mondta a lelkész.

„Tízszer annyival tartozik a magyar állam legalább, mint amennyivel mi tartozunk” – jelentette ki Iványi Gábor az elmaradt befizetésekkel kapcsolatos kérdésre. Azt mondta, körülbelül 15 milliárd forinttal tartoznak nekik, a saját tartozásaikat már nem tudják, hol tart, mert például már hónapok óta nem kapnak semmiféle narratívát. Az államkincstárnak ezt a döntését szintén megtámadták a bíróságon – fűzte hozzá.

A tüntetésről elmondta: péntek délután lesz, és lehetséges, hogy a részvételt befolyásolja az árvíz. „Látható, hogy a víz az úr, még akkor is, ha néhányan gumicsizmában, teátrálisan végigcaplatnak a vízparton”. Ez nagy csapás, minden kárvallottal együtt éreznek – tette hozzá Iványi Gábor. A tüntetésen pedig elmondják, hogy „érdekeltek egy tisztességesebb Magyarországban, melynek van jövője, hiszen jelenleg azt latolgatják az Európai Unióban, hogy nem kellene-e bennünket Schengenből kitessékelni” – fogalmazott. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. szeptember 19., csütörtök 18:43
Műsorvezető: Rózsa Péter