„Zajlik
Esti gyors

Jó lenne végre egyszerű kérdésekre, egyenes válaszokat kapni – Kárpáti Iván jegyzete

15/10/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A háborúnak így vagy úgy de vége lesz, vagy legalábbis befagy. Lengyelország, a balti államok, Románia és persze Ukrajna jelentős erőt fog képviselni, hatalmas feladat hárul rájuk, hogy az orosz birodalom a mostani keretein belül maradjon. Hogyan fognak ránk nézni?

2024. október 15. Esti gyors - részlet l Kárpáti Iván jegyzete 2024.10.15.
02:08
00:00
Jó lenne végre egyenes válaszokat kapni.

Külügyminiszterünk a háború kitörése óta 11-ik oroszországi haknija alkalmából az orosz állami médiának volt kedves kifejteni gondolatait arról, hogy mennyivel megértőbbnek kellett volna lenni Oroszországgal. Amit aztán egy szóvivő reszelget utólag, tovább értelmezve, hogy mire gondolt, vagy mire nem gondolt a főnöke.

Tegyük világossá: Vlagyimir Putyin a jaltai világrendet óhajtja Kelet-Európában látni, a volt szocialista országok lesznek kedvesek újra minimum pufferzónának lenni köztük és a Nyugat között. No more NATO. Hogy ez milyen szintű beavatkozás lenne a sokat emlegetett szuverenitásunkba, azt gondolom most nem kell hosszabban fejtegetnem. Nekem már attól is álmatlan éjszakáim lennének, ha Záhony másik oldalán orosz határőrök figyelnék a mozgást.

Az orosz birodalmi politika és gondolkodás évszázadokon és rendszereken átívelő. Mindegy, hogy a cárt Romanovnak, Sztálinnak, vagy Putyinnak hívják. Az, hogy a balti országok még függetlenek és nem potyognak fegyveres zöld emberkék a fővárosaikra, egyetlen körülménynek köszönhető: tagjai a NATO-nak. Ennyi és semmi több, ez az egy dolog fogja vissza – még – Putyint. Oroszország ezzel együtt már nem akar világhatalom lenni, Putyin pontosan tudja, hogy annak a státusznak az erőn felüli fenntartása miatt omlott össze szeretett Szovjetuniója. A közvetlen környékén akar új rendet és roppant kínos, hogy mi is ezen a térképen vagyunk.

A háborúnak így vagy úgy de vége lesz, vagy legalábbis befagy. Lengyelország, a balti államok, Románia és persze Ukrajna jelentős erőt fog képviselni, hatalmas feladat hárul rájuk, hogy az orosz birodalom a mostani keretein belül maradjon. Minket is védeni fognak, ami nem árt, hiszen saját vezetőnk nyugati elkötelezettsége bizonytalan. Orbán Balázst pedig mindannyiunk érdekében nem küldeném a frontra.

Kárpáti Iván jegyzete az október 15-i Esti gyorsban hangzott el, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.