„Zajlik
Publicisztika
Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete

Amerikai meteorológusok már halálos fenyegetéseket is kapnak laikusoktól, amiért tornádók és hurrikánok egyre gyakrabban sújtják a floridai térséget. Egyikük azt mondta, kezdi elveszíteni az emberiségbe vetett hitét. Hajjaj, élne csak nálunk! Rózsa Péter jegyzetében az emlékezetes augusztus 20. utáni elbocsátásokból kiindulva arra jut: itt a közvéleményt, illetve az arra érzékeny kormányzati szándékokat kell megfigyelni a felhők meg a bolygók helyett. 

Tréning – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Tréning – Szénási Sándor jegyzete

A kihívások, a kényelmetlen faggatózások elmaradása következében az inger nélkül élő, stimulálatlan ember, bár nem állítjuk, hogy feltétlenül elbutul, viszont mégiscsak bepókhálósodik, lelassul, hasonlítani kezd az öregasszonyok fájós térdére, ami, ha elindulnak vele, lassan olajozódik be, idő, amíg végre járni tud vele az ember.

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete
Publicisztika

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete

A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után a diktatórikus rendszer újbóli kiépülésével drámaiak a változások s egész újságíró nemzedékek nőnek bele a direkt hazugságok gyártásába a kormánypárti médiában dolgozva, amely ellen nincs nyoma, hogy tenni próbálnának.

Win-win – Józsa Márta jegyzete

13/10/2024 06:06

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A hajléktalankérdésre végső soron a palackrendelet is megoldás lehet.

2024. október 11. Útszélen-részlet / Jósza Márta jegyzete - 2024.10.11.
02:51
00:00

Jöttem a 79-es trolival dolgozni, és a jármű vezetője nagyot dudált egy, a bicikliúton sántikáló emberre, aki nyilvánvalóan ön- és közveszélyesen sétált. Szóljon mentségére, hogy az út mellett nincs járda. Persze átmehetett volna a túloldalra, ahhoz viszont nehezen mozgott. Vagy megoldás lett volna, ha a frissen felújított út szélére építhettek volna járdát, de nem tették. Végül is ennyi. Ahogy az is apróságnak tűnik, hogy egyre több ember él meg abból, hogy összegyűjti és visszaváltja az eldobott üvegeket. Vagy egy diák is lehet az, aki így egészíti ki a zsebpénzét. Kevesebb a szemét az utcán, hosszabb a sor a visszaváltó automatáknál. Ami kellemetlen dolog.

És hogy mit reagál erre – hát ki más – a rendőrség: akár 90 ezer forintos büntetés is járhat annak, aki kukákból gyűjti a visszaváltós palackokat.  Azzal az indoklással, hogy a szemetesbe dobott palackok a törvény szerint települési hulladéknak számítanak, tehát nem gazdátlan tárgyak, amiket bárki szabadon összeszedhet és visszaválthat.

Szóval a minősített szemét, amit szétdobál bárki, lemond a neki visszajáró ötven forintról, az nem azé, aki visszaviszi, hanem a MOHU-é. A MOL nagy sikerű hulladékgazdálkodási cégéé, amely korlátozott hatékonysággal oldja meg a kötelező feladatot, miszerint hogy rábírja a polgárokat: minél több palackot gyűjtsenek össze, hogy majd feldolgozhassák azokat. Igaz, a MOHU legújabban mintha szembe menne a rendőri akarattal azzal, hogy talán hajléktalanszállók környékére is telepítenének visszaváltó-automatákat. Azt is lehetne, hogy például valamilyen módon ösztönözzék azokat, akik ily módon is segítenek tisztán tartani a közterületeket, és egyúttal valami bevételhez is jutnak. Mondjuk azokat a hajléktalanokat, akik már kaptak elválasztót a padokra, hogy ne tudjanak elheverni rajtuk, és egyre gyakrabban látok arról képeket, hogy a boltok portálján is fizikailag akadályozzák meg azt, hogy oda valaki beálljon. Mondjuk az eső, vagy a szél elől. Mert sokan tekintik megoldásnak azt, hogy ha valaki szegény, akkor érjen az élete is annyit, ne egyék, ne aludjék, ázzék-fázzék, ha nem jut fedélre a feje fölé. Üsse el az autó, ha valaki kispórolta az építkezésről a járdát.

A hajléktalankérdésre végső soron ez a palackrendelet is megoldás lehet: az emberek összeszedik őket, a rendőrök megbüntetik, az emberek nem tudják kiköhögni a büntetést, a rendőrök ezért bekasztlizzák őket, ami többszörös haszonnal jár: egyrészt olyanból is lehet bűnözőt csinálni, aki csak egy kis kajára gyűjtött, másrészt a hajléktalanok feje fölé kerül börtön-fedél. Így nem zavarják sem a közterületeseket, sem a boltosokat, sem a pislákoló állampolgári lelkiismeretet. Arról nem is beszélve, hogy újabb és újabb börtönökre lesz így szükség, melyek építése a hírek szerint a NER-cimboráknak is nagy biznisz, úgyhogy végre létrejöhet a szociális win-win helyzet.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2024. október 10-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.