„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Mit oldott meg Soproni Tamás a tiltással? – Kárpáti Iván jegyzete

17/09/2024 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

A VI. kerület polgármestere legszívesebben fiatalokat, családokat látna a kerületében. Sajnos nem fog, ha csak nem épít szociális bérlakásokat. Nem lehet külön szigetként kezelni Terézvárost. Ha Debrecenben 250 ezer forint egy átlagos lakás bérleti díja, akkor a főváros közepén nem lesz 100 ezer. Ha 800 ezer forint egy külvárosi panel négyzetmétere, akkor a város szívében nem lehet 300 ezer, mert a piac ezt nem engedi, akkor sem, ha betiltja az Airbnb-t. Ezzel csak árt a kerületének.

2024. szeptember 17. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2024.09.17.
03:55
00:00

A populizmus, az identitáspolitika nem csak a jobboldal sajátja. Remekül használja a baloldal is. Ami Terézvárosban történt, az ennek egy látványos bizonyítéka. A polgármester egy meglehetősen alacsony részvételű és szoros szavazás eredményét lobogtatva lehetetlenné teszi a rövid távú lakáskiadást. Megtehette volna szavazás nélkül is a jogszabályok szerint, tök mindegy.

Soproni Tamás baloldali politikus, ezért abban hisz, hogy a piac erőszakos szabályozása egy jobb és igazságosabb világot hoz el. Ritka kivételektől eltekintve, persze ez nem igaz. A külső beavatkozás csak bajt hoz ránk, talán nézzük meg, mitől lett nálunk Európa-bajnok infláció, vagy mitől fogyott ki a benzin a kutakon. Az egyik mítosz az, hogy a befektetők és a külföldiek verték fel a lakásárakat. Volt benne részük. Valójában az történt, hogy lezajlott 2013 és 2020 között egy olyan világgazdasági konjunktúra, ami olcsóvá tette a hiteleket, Magyarországon is évről évre nőttek a reálbérek, felpörgetve mindezt azzal, hogy Orbánék szórták a támogatásokat. Ettől nemcsak Bel-Pesten, de az egész országban elszálltak az ingatlanárak. Ezek nélkül a VI. kerületben sem lehetett volna háromszorozni.

Egy belvárosi piac ezzel együtt valóban más, a VI. és VII. kerület pedig különösen az. A ma bulinegyednek nevezett környék 20-25 éve egy siralomvölgy volt, most meg turisztikai központ, annak minden előnyével és hátrányával. Akik a felfutás előtt jutottak lakáshoz, mind kedvezményezettjei ennek a korszaknak, kivétel nélkül. A legnagyobb nyertesek pedig azok, akik a ’90-es évek tömeges privatizációja idején lettek tulajdonosok. Gombokért vett lakásuk, most vagyont ér, azért, mert népszerű lett a környék. Lehet ezzel vitatkozni, csak minek. Aki nem hiszi, telefonáljon be a Klubrádióba, amikor megy a Kulcsrakész és kérdezzen rá egy Kazinczy utcai lakás árára. Ígérem válaszolni fogunk. Ilyen csodálatos dolog ez a kapitalizmus, a kisujjunkat nem kell mozdítani, és vagyonos emberek leszünk, pusztán a piaci mozgásoknak köszönhetően. Ilyenkor ki is lehet szállni, learatni a hozamot. Én ezt tenném, de én nem vagyok baloldali.

A polgármester leginkább a lakhatási válságra hivatkozik, igen, ez egy valódi probléma. Nem csak Magyarországon, szerte a világban. A 20-as, 30-as generációnak alig van esélye saját otthonhoz jutni, pedig Nyugaton évtizedeken át magától értetődő volt, hogy az újabb generációk egy kicsit jobban élnek, mint az előző. Ez már nincs így. Soproni Tamás legszívesebben fiatalokat, családokat látna a kerületében. Sajnos nem fog, ha csak nem épít szociális bérlakásokat. Ahogy már említettem, nem lehet külön szigetként kezelni Terézvárost. Ha Debrecenben 250 ezer forint egy átlagos lakás bérleti díja, akkor a főváros közepén nem lesz 100 ezer. Ha 800 ezer forint egy külvárosi panel négyzetmétere, akkor a város szívében nem lehet 300 ezer, mert a piac ezt nem engedi. Egyáltalán miért akarja a polgármester, hogy veszítsenek a vagyonukból az emberek? Ez így nem szociálpolitika, ráadásul 600-700 millió forintot bukik az önkormányzat, amit erre lehetne fordítani.

Lehet arra is hivatkozni, hogy sok a gond a turistákkal. Biztos van ilyen is, bár most is csak a Kulcsrakészre tudok utalni: a betelefonálók 99 százaléka nem rájuk panaszkodik, hanem a fix szomszédjára, aki az arcába építi a klímát, az ablaka alá teszi a szagelszívó kivezetőjét és lenyúlja a közös kert felét. Soroljam?

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. szeptember 17., keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Soproni Tamás/Facebook