„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 44. epizód

4/08/2024 11:07

| Szerző: Timár Ágnes

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában a múlt század közepi amerikai kontinens középső és déli részét vizsgáltuk társadalmi és politikai szempontból. Tettük ezt – A motoros naplója című drámát illusztrációként használva – Che Guevara 1952-es körútja alapján.

2024. július 27. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. július 27., szombat 13:30)
24:26
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Az előző héten már megismerkedtünk azzal az idealista fiatallal, aki orvosnak készült, és még nem viselte a Che ragadványnevet. Sem a jellegzetes sapkát. De még szakálla sem volt. Motorra szállt, és egy barátjával Argentínából indulva keresztbe-kasul beutazta Dél-Amerikát.

Ahogy ő megismerte a világnak addig előtte rejtett részét, úgy mutatta be nekünk is a tájat Paár Ádám, történész-politológus.

A 44. részben a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa elsősorban a terület és a korszak sajátosságaira fókuszált. Megismertette az egyes államok politikai berendezkedését, identitás gyártását és népességének összetételé. Továbbá arról is beszélgettünk, milyen viszonyban éltek egymás mellett a kisebb és nagyobb országok.

Az esetleges feszültségeket a mindennapi dolgok okozhatták; az általános életszínvonal, amelynek romlása adott zöld utat a kommunizmus megerősödésének.

Ebben az epizódban Közép-Amerika területi berendezkedését ismertette Paár Ádám. Az ott kialakult országokban a vegyes lakosság miatt egy felülről kijelölt ideológia követése vált általánossá. Ehhez az ismerethez pedig az iskolán kívül a katonaságnál jutottak a legtöbben. Utóbbi jelentette a kitörési lehetőséget sokaknak.

Az őslakosoknak is lehetőséget adott a hadsereg, ha vállalták a teljes asszimilációt. Ez különböző mértékű lemondást jelentett az egyes csoportokhoz tartozóknak. A közép-amerikai terület indián lakossága országonként eltérő életet élt. Miközben a western világból felszínesen megismert őslakosok kizárólag állattartással foglalkoztak, délre haladva, ahol már arra alkalmas terület volt a törzsek némelyike földművelést folytatott, vagy éppen a természeti adottságoktól függetlenül, nomád vándorló életet élt.

A következő adásban folytatjuk dél-amerikai utazásunkat. Paár Ádám történész-politológus a terület ideológiai átalakulásával párhuzamosan elemzi Che Guevara nézeteinek radikalizálódását.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. augusztus 3., szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes