„Zajlik
Publicisztika
A béke illúziója - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A béke illúziója - Kárpáti Iván jegyzete

Izrael is megosztott, az ország biztonsága mindenkinek prioritás, viszont minden más vita tárgya, így Netanjahu miniszterelnök politikája is. Ameddig háború van, addig ő is hatalmon van, de ha ő bukik, egyáltalán nem garantált a béke.

Pár szóban O2B-ről - Dési János jegyzete
Publicisztika

Pár szóban O2B-ről - Dési János jegyzete

Ha a gazda szerint Zelenszkij fúj, akkor nyilván O2B sem mondhat mást, sőt. Másrészt, ugye, Putyin gazdát is szolgálni kell, nyilván akkor kell pár rossz szót mondani arról az ellenségéről, akit egyébként az egész nyugati világ hősnek tart és joggal.

Béka – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Béka – Józsa Márta jegyzete

A kérdezettek kétharmada nem ért egyet azzal, hogy kormányhivatalok bezáratták a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskoláját. És azt is értik, hogy a több száz gyerek életét tönkre tevő merénylet mögött Orbán mániákus bosszúhadjárata állhat. A kormánypártiak negyven százaléka értett egyet a bezárással, de közülük azok voltak a legnagyobb arányban, akik inkább bátran nem válaszoltak a feltett kérdésekre. Mindenki más pedig főhet tovább csendben …

Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete

Az utóbbi időben egyre több a gumicsont, ami szerintem a kormányzási krízis egyik legbiztosabb jele. Úgy látszik, egyre több az állami- és egyházi botrány, amiről el kell terelni a figyelmet.

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

27/06/2024 18:04

| Szerző: Rózsa Péter

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

2024. június 27. Esti gyors - részlet 2024.06.27. Rózsa Péter jegyzete
03:10
00:00

Közeledik a magyarok bemenetele az Európai Unió elnökségébe. Orbán egy félárbócos önkormányzati és egy korábbiaknál gyengébb EU-s választási szereplés, valamelyik EU-s frakcióba való belépés sikertelensége, és újabb, nélküle, illetve ellenére megszavazott bizottsági döntések után egyre töpörödő szerepében egyre nagyobbra igyekszik nyitni a száját. Mára elhatározta, akkorára nyitja, hogy Amerikában is lássák, amint szorgalmas "Trumpalányalóként" magyarítja az exelnök mondását, hogyasszongya: "Make Europe Great Again”, vagyis "Tegyük újra naggyá Európát."

Ezt találta ki, mármint, hogy a Trumpék által kitalált jelmondattal csörtessen be a magyar elnökség Brüsszelbe. Kicsi mosolyok fogadták, amint Bóka János EU-ügyi miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár bemutatta a magyar uniós elnökség e jelmondatát a sajtónak.

Valljuk be, az egykori fiatalos, szellemes, igen kreatív Fidesz szlogenek, mint a konzervdobozra írt, "A kommunizmus utolsó lehelete", vagy a "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre” mondat emléke már nem köszön vissza. A köpcös, pocakos, elöregedő Orbán tőmondatos, műnépies beszólásai, a "Mi van röfi” és az "Elfoglaljuk Brüsszelt” üres, többletjelentés nélküli pufogások csupán. Eddig hozzászokott ahhoz, hogy szavai rendre megzavarják az Unió demokratikus intézményeinek működését, hogy ideig-óráig nem csak megrökönyödést, de a döntések halasztását is elérte rendhagyó beszólásaival nyomukban a vétójoggal való visszaéléssel.

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét. Nyilván tudja Orbán, a lényegében hatáskör nélküli elnökösködés inkább csak protokoll, díszlet, ezért még egyszer megkísérli nagy hanggal ellensúlyozni azt, hogy egyébként egyre súlytalanabbá válik.

Mai hír: a magyar elnökség megnyitási ünnepségére nem jön el Budapestre Ursula von der Leyen és csapata a jövő héten. Mint ahogy azt is ma jelentették, be, hogy elmarad az Európai Parlament július 17-ére tervezett plenáris ülése, ahol a magyar elnökség bemutathatta volna a programját. Valószínűleg sűrűsödni fognak a feltételes módban megfogalmazott, Orbán részvételéről szóló mondatok a jövőben, mert úgy tűnik, a nagy hanggal előadott és nagy izzással kísért magyar szereplések kezdik hidegen hagyni az Európai Unió vezető testületeinek tagjait. A képlet egyszerű: Orbán még kiabál egy kicsit a partvonalról, az EU meg teszi a dolgát. Persze ez számunkra, a fideszesek részéről sokat hivatkozott, magyar embereknek rossz lesz.

Kit érdekel, hiszen Orbán éppen a magyar emberek érdekeit hagyta mindig is figyelmen kívül személyes hatalmi törekvései során.

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
 
EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
 
Brüsszel, 2024. június 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kétnapos tanácskozás első napján, 2024. június 27-én. Mellette sajtófőnöke, Havasi Bertalan (j).
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. június 27-i adásában hangzott el.