„Ki
Esti gyors

Nagyon randa kampányra számítok – mondta a volt washingtoni nagykövet az amerikai elnökválasztásról

25/07/2024 19:40

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az amerikai elnökválasztási kampány valószínűleg nem fogja nélkülözni a szélsőséges elemeket, adott esetben még a rasszista, nőellenes kijelentéseket sem – mondta Simonyi András, volt washingtoni nagykövet az Esti gyors című műsorban.

2024. július 25. Esti gyors-részlet (2024.07.25.) Simonyi András
06:24
00:00

Szerda este tartotta meg első beszédét a Fehér Ház Ovális Irodájából bejelentkezve Joe Biden azóta, hogy bejelentette visszalépését. Beszéde végén rátért arra, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja utódjaként.

Biden beszéde ragyogó volt – mondta Simonyi András, volt washingtoni nagykövet, hozzátéve, a jelenlegi amerikai elnök talán élete legjobb beszédét tartotta. Biden ezzel nem csupán, átadta a stafétabotot a következő generációnak, hanem pontot tett egy nagyon kemény és nagyon drámai folyamatnak a végére.

Bár az új demokrata elnökjelöltnek, Kamala Harris 24 óra alatt nem kevesebb, mint 81 millió dollárt szerezett adományozóktól a Demokrata Párt választási alapja számára, de az igazán neheze most jön. Simonyi felidézte a mérsékelt demokrata politikai kommentátor, James Carville szavait: "A demokraták eufóriája félrevezető lehet. Nehogy azt higgyék a demokraták, hogy már meg van nyerve a választás."

A republikánusok oldalán ugyanakkor Trump zavarban van, hiszen eddig arra építette a kampányát, hogy egy nálánál idősebb és rosszabb állapotban lévő elnökjelölttel kell megküzdenie – emlékeztetett Simonyi. Hozzátette, jelenleg a félelmetes Trump számára az, hogy egy viszonylag fiatal, dinamikus és komoly politikai tapasztalattal rendelkező nővel kell megmérkőznie.

A volt washingtoni nagykövet szerint a kampányban sokat fog számítani, hogy az olyan nagy témákkal, mint az abortusz, a migráció, és elsősorban a jövőkép – mit fognak kezdeni a jelöltek. Jelen pillanatban a gazdasági elemzők azt mondják, hogy ha Trump nyeri meg a választásokat, akkor a gazdasági mutatók nagyon fognak romlani – tette hozzá

Egyúttal Simonyi "egy nagyon csúnya, nagyon randa választási kampányra" számít, ami nem fogja nélkülözni a szélsőséges elemeket se, adott esetben még a rasszista, nőellenes kijelentéseket sem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Simonyi Andrással
2024. július 25., csütörtök 18:49
Riporter: Hardy Mihály