„Zajlik
Megbeszéljük...

Trump áldozati szerepe teljessé vált a merényletkísérlettel

15/07/2024 18:53

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Donald Trump elleni merénylet erős szimpátiahatást válthat ki az irányába a középen álló bizonytalan szavazók körében, ami nagy valószínűséggel az ő győzelmét fogja okozni a november 5-i elnökválasztáson – mondta Dobozi István közgazdász, a világbank volt vezető tanácsadója a Klubrádiónak.

2024. július 15. Megbeszéljük-részlet (2024.07.15.) Dobozi István
12:20
00:00

Bármennyire is sajnáljuk a Donald Trump elleni merényletkísérletet, nem lehet felmenteni őt a felelősség alól, hogy részese a politikai közbeszéd felkorbácsolásának. A volt amerikai elnök már Hillary Clinton ellen 2016-ban olyan lázító retorikát alkalmazott, amely a követőiből is agresszív szólamokat váltott ki, ő pedig mindezt nem ellenezte. Ennek célja pedig az áldozati szerepbe való belehelyezkedés, ami a mostani merényletkísérlettel teljessé vált – magyarázta Dobozi István, a Világbank volt vezető tanácsadója. Hozzátette, Trump korábban az ellene folytatott büntetőjogi eljárások révén állította be magát üldözöttnek. 

"Ő ebből maximálisan politikai tőkét fog önmagának kovácsolni. Úgyhogy a választás lehet, hogy most dőlt el véglegesen" – fogalmazott a közgazdász.

Aki ellen merényletkísérlet történik, annak irányába kialakul egy szimpátiahatás. Jellemzően a középen álló bizonytalan szavazók szokták eldönteni egy-egy választás végkimenetelét, jelen helyzetben kérdés, hogy ők milyen következtetést vonnak le a merényletkísérletből – mondta Dobozi. Trump valószínűsíthetően túl fogja reagálni az esetet, és előbb-utóbb a demokratákat a szervezett merényletkísérlet vádjával fogja illetni – tette hozzá. 

Trump győzelme azért is esélyes, mivel "a demokraták kezében nincsen semmilyen adu." Dobozi István szerint Biden tovább folytatja a vergődését, hacsak nem adja át a jelöltséget az alelnökének Kamala Harrisnek. Ugyanakkor a demokratáknak ezzel a lépéssel sem lenne sokkal több esélyük, hiszen Trump már most kijelentette, hogy Harris még könnyebb ellenfél lenne a számára, mint Biden.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Dobozi Istvánnal
2024. július 15., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György