„Ki
Megbeszéljük...

Orbán személyiségét a "sötét triász" határozza meg – véli egy pszichológus

16/07/2024 18:22

| Szerző: Klubrádió

Rudas János szociálpszichológus szerint a magyar miniszterelnöknél megjelenik az a három személyiségzavar, amit a pszichológiai összefoglalóan "sötét triásznak" nevez.

2024. július 16. Megbeszéljük-részlet (2024.07.16.) Rudas János
17:47
00:00

Az elmúlt évek pszichológiai kutatásai szerint akiknél a machiavellizmus, a nárcizmus, illetve a patológiás személyiség közül előfordul az egyik, azoknál nagy valószínűséggel megjelenik a másik kettő is. Ezt a három patológiás reakciót összefoglalóan "sötét triásznak" (angolul: dark triad) nevezték el – magyarázta Rudas János szociálpszichológus, hozzátéve, szerinte a magyar miniszterelnök személyiségében is benne vannak ezek a tényezők.

Orbán Viktor személyiségének gyökerét a gyerekkoránál kell keresni, amiről bár nem sokat tudni, az nyilvános, hogy az apja agresszív volt vele szemben – mondta a pszichológus. Hozzátette, sokszor előfordul, hogy a bántalmazott személyek továbbadják a környezetüknek, illetve hatalmi pozíciójukból adódóan a számukra alárendelteknek az agresszivitást.

Ugyanakkor Rudas János szerint a machiavellista személyiség és a hatalom kapcsolatában egymást gerjesztő folyamatokról van szó. A személyiség teszi alkalmassá az egyént, hogy hatalomra kerüljön, majd az adott pozíció még inkább ebbe az irányba befolyásolja a személyiségét – magyarázta. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Rudas Jánossal
2024. július 16., 17:20
Riporter: Bolgár György