„Ki
Megbeszéljük...

Simonyi: Orbán szaladgálása tovább rontotta az ország presztízsét

13/07/2024 03:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Simonyi András volt washingtoni és NATO-nagykövetet kérdeztük Orbán Viktor diplomáciai körútjáról; azt mondta, nem kétséges, hogy a magyar miniszterelnök hatalmas fricskát kapott az oroszoktól, amikor a Kreml közölte, hogy Orbán semmilyen üzenetet nem vitt Putyintól Trumpnak. Szerinte Orbán Viktor szaladgálása zavart keltett és tovább rontotta az ország presztízsét a szövetségi rendszeren belül.

2024. július 12. Megbeszéljük / részlet, Simonyi András (24.07.12.)
19:25
00:00

Megvolt Washingtonban a nagy, évfordulós NATO-csúcsértekezlet, 75 éve alapították meg a szervezetet. Ott volt mindenki, Orbán Viktor is, aki alá is írta a közös nyilatkozatot, de ezután ismét kilógott a sorból és elment Donald Trump volt elnökhöz Mar-a-Lagóba, ahol újfent a békéről beszélt. Majd a Kreml közölte, hogy Orbán semmilyen üzenetet nem vitt Putyintól Trumpnak.

Simonyi András volt washingtoni és NATO-nagykövet a Megbeszéljük adásában az évfordulóhoz kapcsolódóan elmondta, a NATO jó állapotban van; felidézte, hogy 25 évvel ezelőtt éppen Orbán Viktorral volt ott a washingtoni csúcson, Magyarország akkor lett tag és nagy ünneplés volt. A mostani NATO-csúcs szerinte sikeres volt, Ukrajna szempontjából is. A nagy döntés elmaradt, hogy elkezdjék az ukránokkal a tárgyalásokat tagságról, de a mérleg összességében pozitív.

Jelezte, nem Orbán Viktor volt az egyetlen, aki kereste a kapcsolatot Trumppal és köreivel az ott járt vezetők közül. Még ha a magyar újságolvasó, tévénéző azt is látja, hogy ez valami fantasztikus eredmény lenne, nem történt semmi különös. Orbán Viktor erőlködésének hatása minimális, sőt, inkább negatív a hozadéka, mint pozitív - fogalmazott. Szerinte Orbán elsősorban a magyar közvéleménynek akarja eladni azt, hogy mekkora világpolitikai személyiség, „de ehhez hozzá vagyunk szokva”. „Nem kétséges, hogy hatalmas fricskát kapott az oroszoktól”, és senki nem veszi komolyan, hogy az EU nevében tárgyalna. Amerika egyébként sem Orbán Viktorral van elfoglalva – fűzte hozzá.

Simonyi azt mondta, a minap hosszasan beszélt egy nyugat-európai miniszterelnökkel, aki azt mondta, nem fognak úgy eljárni, mint korábban, amikor Trump jelölt volt, és például a német kancellár kioktatta és egyértelművé tette, hogy kit szeretnének látni az elnöki székben. Lehet aggódni, lehetnek preferenciáik, de nem szólnak bele. Ezt azzal kapcsolatban hozta fel, hogy mások is keresték a kapcsolatot a republikánus elnökjelölttel, volt elnökkel.

Orbán Viktor is aláírta azt a közös nyilatkozatot a NATO-csúcson, amely elítéli az orosz agressziót és Kínát is fenyegetésként értékeli. A szakértőt ez nem lepte meg és örömmel látja, hogy felismerik ezeket a veszélyeket. Hozzátette, nagy változás lesz a főtitkárcsere a NATO életében; Mark Rutte volt holland miniszterelnök „keményvonalas atlantista”, aki jó viszonyt ápolt Trumppal, de ragyogó kapcsolatai vannak a demokrata vezetéssel is. Orbán aláírásáról azt mondta: „néha ízléstelennek tűnik, amit csinál, de nem bolond”, és pontosan tudja, meddig lehet elmenni. Annak nincs túl nagy jelentősége, hogy bizonyos – Ukrajnát érintő – tevékenységekben nem vesz részt Magyarország, ez inkább arcmentés.

Fontos látni, hogy az oroszokkal semmi értelme tárgyalni – jelentette ki. Egyetlen dolgot kivéve, hogy állítsák le a háborút és vonuljanak ki a megszállt területekről, mivel ez rajtuk múlik. Szégyenteljes dolog ezt úgy beállítani, hogy két harcoló fél van, amely egyaránt felelős ezért a tragédiáért. Így aztán nincs értelme a magyar külpolitikai „rohangálásnak”, különösen nem annak, hogy az oroszok pozícióját erősítsék bármilyen tárgyalás előtt, ha ilyen lesz. Hozzátette: az EU soros elnöksége nem ad külpolitikai felhatalmazást, hacsak a tagállamok erre külön nem kérik fel a soros elnököt, de itt ilyen nem történt. Ezért szerinte „Orbán Viktor szaladgálása zavart keltett és tovább rontotta az ország presztízsét a szövetségen belül”. Diplomáciai értelemben az már elég nagy veszteség, ha egy kormányt kezdenek nem komolyan venni és csak bajkeverőnek tekintenek, tette hozzá. Ha pedig az oroszok esetleg mégis visszavonulnának, azt nem Orbán Viktoron keresztül üzennék meg – válaszolta műsorvezetőnk kérdésére Simonyi András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. július 12., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György