„Klubrádió“
Reggeli gyors

Totyik: Mintha a jogalkotó soha nem járt volna iskolába

29/08/2024 12:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A kormány se tudja, hogyan meneküljön a technikai eszközök begyűjtéséről szóló rendelet csapdáiból, csapkodnak, és az igazgatókon próbálják behajtani a megoldást – véli Totyik Tamás.

2024. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet 24.08.29. Totyik Tamás
11:56
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, ötszázan vettek részt a Madách Imre gimnázium előtti tüntetésen, ahol tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok tiltakoztak, mert az iskola igazgatóját azonnali hatállyal felmentették, azért, mert az intézmény vezetése hétfőn jelentette be, hogy nem veszik el a diákok telefonjait, életszerűtlennek tartják a belügyminisztériumi szabályozást,  ők a megfelelő használatra akarják nevelni a diákokat. Augusztus elején jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében korlátozottan lehet használni az iskolában, a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre.

„Biztos, hogy átlépett egy újabb határt a kormány, amikor olyan szabályra hivatkoznak, ami még hatályba sem lépett, majd csak szeptember elsején lép hatályba. Egy hatályba nem lépett jogszabály be nem tartásáért valakit kirúgni, ezzel szintet lépett a kormány” – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, egyértelművé vált számára, hogy a kormány minden olyan lépést megtorol, ami nem kedvező számára.

Megjegyezte, az érdekképviseleti szervek mellett és a fenntartók is aggályaikat fejezték ki a rendelet technikai eszközökről szóló részével kapcsolatban. „Mintha a jogalkotó olyan személy lenne, aki soha nem járt iskolába” – foglalta össze.

Az eszközök, mobiltelefonok begyűjtését a házirendbe kéne foglalni. Egy 30 fős osztály esetében 150 ezer forintos áron számolva alsó alaphangon 4,5 millió forint összértékű eszközállomány begyűjtéséről, számontartásáról, megőrzéséről, majd visszaszolgáltatásáról van szó. Az viszont nincs a jogszabályban, hogy kinek kell vállalnia az eszközökért a felelősséget: a begyűjtő pedagógusnak, vagy az intézménynek?

A készülékek átvételéről elismervényt kell kiállítani, ami időigényes: „fél órával korábban kéne bejönniük a diákoknak?”

A tárolásukhoz kulccsal zárható, az eszközök sérülés kockázatától mentes tárolására alkalmas szekrényekre van szükség, ez újabb kiadást jelent, noha a rendelet szerint az intézkedés nem jár anyagi kiadással. Totyik megjegyezte, hogy minden oktatási intézményben legyen ilyen szekrénysor, becslése szerint legalább másfél-két milliárd forint beruházást jelentene.

„Tehát megint nem gondolták végig a jogalkotás folyamatát, és ezeket a csapdahelyzeteket állították elő. Szerintem a kormány se tudja, hogyan meneküljön ezekből, ilyenkor csapkodnak, és az igazgatókon próbálják ezt behajtani” – összegezte Totyik.

Érdekességként emelte ki, hogy történt társadalmi egyeztetés, melynek során az érdekképviseleti szervek, a Nemzeti Pedagógusi Kar és a fenntartók képviseletében az egyházak képviselői egyetértettek abban, hogy a rendelet ebben a formában kivitelezhetetlen. Alternatívát Totyik abban lát, ha arra kötelezik a diákokat, hogy telefonjaikat kikapcsolt állapotban tartsák az iskolában, aki pedig ezt megszegi, attól elkobozzák a készüléket, és a szülőnek adják vissza.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Totyik Tamással
2024.08.29., csütörtök 7:37
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János