„Zajlik
A lényeg

A lengyel parlament kiteszi az országból a népszerű amerikai hírcsatornát

12/08/2021 07:44

| Szerző: Klubrádió

Szerda este a lengyel alsóház elfogadta a médiatörvény módosítását, ami megvonja a médiaszolgáltatási engedélyt az olyan cégektől, amik az Európai Gazdasági Térségen kívüli jogi személytől függenek, írja az MTI. Ez magyarul azt jelenti, hogy az amerikai tulajdonban álló TVN24 hírcsatorna, és az egyik legnépszerűbb lengyelországi hírcsatorna elveszíti a jogát a sugárzáshoz.

A TVN24 2017 óta a Discovery tulajdonában áll, 2020-ban a Havas Media Group mérése szerint volt a legnézettebb hírcsatorna volt. A hírcsatorna volt az ötödik legnézettebb csatorna az egész országban, a helyi viszonyokra jellemző, hogy nézettsége 19 százalékot nőtt az előző évhez képest.

Tüntetés Lengyelországban
 
Tüntetés Lengyelországban a médiáért
 
Varsó, 2021. február 10. A független médiáért tüntetnek a lengyel állami televízió varsói épülete előtt 2021. február 10-én. A Lengyelországban működő, magánkézben lévő független médiaszervek, televíziók, rádiók, napilapok és hírportálok nagy része szerdán szüneteltette híradásait, műsorszolgáltatásait tiltakozásul a reklámbevételekre kivetendő adó miatt, amelynek várható bevezetését a sajtószabadság elleni támadásnak tekintik. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
Fotó: Radek Pietruszka
 

 

A mintha kifejezetten a kormánykritikus csatorna ellen hozott törvényt a szenátus 460 tagjából 228-an szavazták meg, 216-an ellenszavazatot adtak le, tízen tartózkodtak. A döntés előtt a kormánykoalícióból kilépett az Egyetértés nevű párt, amivel a kormánypártok elveszítették a többségüket az alsóházban, de a szakítás ellenére a Jog és Igazságosság (PiS) vezette frakciónak sikerült keresztülvinnie a médiatörvény módosítását.

A Discovery a szavazás után kiadott egy közleményt, amiben az aggódásukat fejezték ki a módosítás miatt, de elmondták, hogy kitartanak a TVN működtetése és a lengyel emberek jogainak védelme mellett. Szerintük ez a döntés a demokrácia alapjainak számító szólásszabadság és független média elleni támadás:

„Ezzel a döntéssel Lengyelország aláássa azokat az értékeket, amik összekötötték az országot Europával” – írja a közlemény. A cég arra kéri Lengyelország elnökét, Andrzej Dudát, hogy ne írja alá a módosítást.