„Zajlik
A lényeg

A lengyel szenátus kidobná a MOL-t a januári szerződéséből

2/05/2022 11:00

Egyelőre veszélyben a MOL lengyelországi terjeszkedése, holott januárban arról írt alá szerződést a magyar olajcég a lengyel Lotosszal, hogy 417 lengyelországi benzinkutat átvesz a magyar cég. A lengyel parlament felsőháza azonban elfogadott egy törvénytervezetet, amely az orosz–ukrán-háború miatt felmondaná az állami Lotos nevű olajcég és a MOL közötti szerződést, mert szerintük a MOL-ban túl nagy az orosz befolyás, írja a 444. Egyrészt Putyin kelet-európai megbízottjának számító Rahimkulov-testvéreknek 3,2 százalékos tulajdonrészük van a cégben, másrészt a MOL Oroszországból vásárol olajat, és ezt nem is szándékozik megváltoztatni.

A Mol lengyelországi benzinkutakat vásárol
 
A Mol lengyelországi benzinkutakat vásárol
 
Varsó, 2022. január 12. Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami olajfinomító és benzin-kiskereskedő igazgatótanácsának elnöke (j) és Világi Oszkár, a Mol-csoport Innovációs üzleti vezetője és igazgatósági tagja megállapodást ír alá Varsóban 2022. január 12-én. A Mol 610 millió dollár értékű szerződést írt alá 417 lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel, aminek eredményeként a magyar cég a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. MTI/EPA/PAP/Albert Zawada
Fotó: Albert Zawada
 

 

A Donald Tusk által vezetett ellenzéki Polgári Platform kezdeményezte a módosítást, az ellenzéki többségű szenátus pedig megszavazta, de a 444 szerint ettől a lengyel kormány még érvényesnek tekintheti az üzletet, mivel azt még az alsóháznak is el kellene fogadnia, ahol a kormányoldalnak van többsége. Az állami vagyon kezeléséért felelős lengyel miniszter is azt mondta, a törvénytervezet az alsóházon már nem megy át, a szerződés marad, és a MOL hamarosan átveheti a 417 lengyelországi benzinkutat.