„Zajlik
A lényeg

Az USA illegális monopóliummal vádolja a Visát

25/09/2024 11:41

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A vád szerint a Visa jogtalanul szerezett olyan piaci erőfölényt, amellyel jóval magasabb díjakat szedhet be, mint tenné azt egy versenypiacon.

Trösztellenes eljárást indított az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a Visa ellen, azzal vádolva a céget, hogy illegális monopóliumot épített ki a bankkártyák piacán – írja a CNN.

A vád szerint a Visa visszaélt piaci erőfölényével, és arra kényszerítette a vállalkozásokat, hogy az ő hálozatukat használják, ezzel megakadályozva új szereplők piacra lépését.

"Álláspontunk szerint a Visa jogtalanul szerezett olyan piaci erőfölényt, amellyel jóval magasabb díjakat szedhet be, mint tenné azt egy versenypiacon" – közölte Merrick Garland főügyész. Szerinte emiatt a kereskedők és a bankok magasabb árazással vagy alacsonyabb minőséggel a fogyasztókra hárítják az így keletkező a költségeket, amely így szinte mindennek az árát befolyásolja.

Az Egyesült Államokban a bankkártyás tranzakciók 60 százalékát a Visa hálózatán keresztül hajtják végre, a cég így többmilliárd dolláros bevételre tesz szert kezelési díjakból. A kereset szerint a vállalat kizárólagossági egyezményekkel zárta ki a versenytársakat a potenciális piacokról, emellett pedig pénzügyi ösztönzőkkel arra próbálja rávenni a potenciális kihívókat, hogy inkább velük partnerségben lépjenek piacra.