„Zajlik
A lényeg

A pedagógusok követeléseire válaszolt az EMMI: Sajnálják, hogy Dobrevvel is egyeztettek

7/10/2021 14:42

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a pedagógusok világnapján közös tájékoztatón jelentették be, hogy a két nagy oktatási szakszervezet sztrájkbizottsága haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása, és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében. Az EMMI reagált.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az ATV kérdésére Dobrev Klárához kötötték a szakszervezetek kezdeményezését: „A szakszervezetek akciója kapcsán sajnálatosnak tartjuk, hogy ők is beszálltak a kampányba, legalábbis erre utal, hogy a sztrájkbizottság megalakításáról a DK közleménye alapján a Dobrev Klárával történő találkozókon született döntés.”

A PSZ és a PDSZ közös közleményt adott ki, amelyben a leghatározottabban visszautasítja az Emmi válaszát:

"A két oktatási szakszervezet felhívja az Emmi figyelmét arra a tényre, hogy a sztrájkbizottságok egyesítéséről már 2020 elején született döntés – nem pedig a Dobrev Klárával történt találkozón -, de a koronavírus-járvány miatt, hivatástudatból a PSZ és a PDSZ felfüggesztette a közös munkát, erről közleményt is kiadott. Azóta csak romlott a pedagógusok, az oktatásban dolgozók anyagi helyzete, társadalmi megbecsültsége, miközben nőtt a tanárhiány, vagyis a követelések továbbra is jogosak.

A PSZ és a PDSZ arra a tényre is felhívja az Emmi figyelmét, hogy 2016 óta több országos tüntetés és országos sztrájk is volt, de sajnálatos módon a kormány mind ez ideig nem hozott döntést a bérek emelésére. Most viszont a minimálbér és a garantált bérminimum várható emelésével kényszerű helyzetbe kerül a kormány: minden ötödik oktatásban dolgozó bérét ki kell jövőre egészíteni erre a szintre. De ha a tanárhiányt meg akarja állítani a kormány, ez nem elégséges, érdemi, jelentős béremelésre van szükség."

Pedagógussztrájk - Transzparensek a budapesti Kölcsey Ferenc Budapest, 2016. április 15. Pedagógusok transzparenst kötnek fel a pedagógussztrájk kezdete előtt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kerítésére 2016. április 15-én. A tiltakozást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezte, és a civil közoktatási platform, valamint a Tanítanék mozgalom is támogatja. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd